Oppiminen

Linjauskonesta
Versio hetkellä 31. lokakuuta 2022 kello 07.47 – tehnyt Admin (keskustelu | muokkaukset)
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Language versions: fi en sv

Oppimisen ja oppimateriaalien avoimuus, Oppimisen ja oppimateriaalien sekä tutkimusjulkaisujen avoimuus. Korkeakoulu- ja tutkimusyhteisön kansallinen linjaus ja toimenpideohjelma 2021–2025: Opinnäytetöiden avoimuuden osalinjaus

Linjauksen päämäärä

Avoimien oppimateriaalien laatiminen, hyödyntäminen ja yhteis­kehittäminen sekä muut avoimet opetuskäytännöt ovat osa korkeakoulutuksen arkea ja mahdollistavat jatkuvan oppimisen

Johdanto

Tämä linjaus koskee oppimisen avoimuutta, oppimateriaalien avointa saatavuutta ja avoimia oppimis­ ja opetuskäytäntöjä.Tutkimus ja opetus sekä oppiminen ovat aina olleet läheisessä yhteydessä toisiinsa. Tutkimus tuo esiin uutta tietoa, jota opetus levittää laajemmin ihmisten saataville ja jonka oppiminen tekee osaksi yksilön omia valmiuksia. Siksi tieteen ja tutkimuksen avoimuus on luontevasti kytköksissä oppimisen avoimuuteen.Jotta laajalla yleisöllä olisi aito mahdollisuus hyödyntää avoi­meksi saatettuja tutkimustuloksia, ne on usein jalostettava muo­toon, joka palvelee ja helpottaa niiden hyödyntämistä, leviämistä ja oppimista. Oppimisen tarpeisiin kehitettyjen materiaalien eli oppimateriaalien avoin saatavuus palvelee näin tutkimustulos­ten tunnetuksi tekemistä.Avoimet oppimateriaalit ja esimerkiksi digitalisoitumisen tar­joamat uudenlaiset avoimemmat oppimis­ ja opetuskäytännöt vähentävät tarvetta sitoa oppiminen ja opetus tiettyyn aikaan ja paikkaan. Oppimisen avoimuus on näin luonteva osa uudenlaista joustavaa oppimista, jossa jokaisella on elämäntilanteestaan ja asuinpaikastaan riippumatta enemmän tilaisuuksia oppia uutta.Linjaus on suomalaisen korkeakoulu­ ja tutkimusyhteisön yhteistyön tulos ja yhteinen näkemys oppimisen ja oppimateri­aalien avoimuuden suunnasta.

OPETTAJAN JA TUTKIJAN VAPAUS Linjauksen tavoitteena on toteuttaa avoimuus tavalla, joka tukee ja lisää korkeakouluasteen opettajien ja tutkijoiden vapautta ja mahdollisuuksia jakaa tutkittua tietoa opetuksessaan ja laati­missaan oppimateriaaleissa. Opetuksen ja oppimateriaalien tarkoituksena on jakaa tutkimukseen perustuvaa tietoa koko yhteiskuntaan. Opettajilla ja tutkijoilla tulee olla mahdolli­suus valita opetuksessaan ja laatimissaan oppimateriaaleissa tähän tarkoitukseen parhaiten sopivat keinot. Korkeakoulu­ ja tutkimusyhteisön tulee taata kannustimet ja rakenteet oppimi­sen ja oppimateriaalien avoimuudelle tavalla, joka kunnioittaa tasavertaisesti opettajien ja tutkijoiden opetuksen ja oppimate­riaalien kehittämiseksi tekemää työtä.

KANSAINVÄLINEN JA KANSALLINEN VIITEKEHYS Tämän linjauksen laatimisessa on hyödynnetty sitä laajaa koti­maista ja kansainvälistä työtä, jota oppimisen ja oppimateriaalien avoimuuden hyväksi on tehty. Merkittäviä kansainvälisiä läh­teitä linjauksen luonnostelussa ovat olleet Euroopan komission julkaisu Practical Guidelines on Open Education for Academics: modernising higher education via open educational practices (2019) ja UNESCOn Avoimien oppimateriaalien suositus (2019). Merkittäviä kansallisia saavutuksia ovat opetusministeriön ja opetushallituksen kehittämä ja CSC:n koordinoima kansallinen Avoimien oppimateriaalien kirjasto1 sekä ARENEn ja UNIFIn yhteinen visio korkeakoulujen digitalisaatiolle.

RISKIT JA UHAT Vaikka avoimet oppimateriaalit ja muu avoimesti saatavilla oleva opetus ovat hyödyntäjälleen maksuttomia, niiden laatiminen ja muu kehittäminen vaatii monenlaisia resursseja. Riskinä on, että kustannukset ja työmäärät kasautuvat niille yksilöille ja organisaa­tioille, jotka ovat erityisen aktiivisia oppimisen ja oppimateriaalien avaamisessa. Korkeakoulu­ ja tutkimusyhteisön onkin syytä pohtia avaamisesta syntyvien kustannusten ja työmäärien jakautumista ja huolehtia oppimisen ja oppimateriaalien avaamisen tarpeelli­sesta resursoinnista.

Riskinä on myös, että oppimista ja oppimateriaaleja lähdetään avaamaan pakon avulla. Riskiä ehkäisemään on laadittu tekijän päätösvaltaa korostava kansallinen suositus. Kaiken opetuksen ja kaikkien oppimateriaalien avaamiseen velvoittaminen ei ole edes perusteltua, koska osa opetuksesta ja oppimateriaaleista ei välttämättä toimi tietyn opetustilanteen ulkopuolella hyvin. Pakon sijaan oppimisen avaaminen tapahtuu parhaiten kan­nustamalla, esimerkiksi antamalla tunnustusta ja meriittejä oppimisen ja oppimateriaalien avaamisesta. Toisenlaisen uhan taas synnyttää uskomus, että avoimet oppimateriaalit ja muu avoimesti saatavilla oleva opetus voisivat yksinään olla oppimisen ja opetuksen perusta ja korvata vuoro­vaikutteisen lähiopetuksen. Lähiopetusta ei saa unohtaa oppi­misen avoimuutta edistäessä, ja opetuksen kokonaislaatua on hyvä seurata säännöllisesti. Lisäksi on syytä hyödyntää avoimen oppimisen ja avoimien oppimateriaalien tarjoamia mahdollisuuk­sia oppimisen ja opetuksen laadun parantamiseen.

Tietokirjoja kustantavien tieteellisten seurojen ja muiden koti­maisten tutkimusjulkaisijojen huolena on, että oppimateriaalien avoin saatavuus vaikuttaa haitallisesti heidän taloudellisiin toi­mintaedellytyksiinsä. Laadukkaasti kirjoitetuille ja toimitetuille erityisalojen tietokirjoille on kuitenkin oma paikkansa avointen oppimateriaalien rinnalla. Avoimet oppimateriaalit voivat synnyt­tää myös markkinoita erilaisille lisäarvoa tuottaville palveluille. Taloudellisiin toimintaedellytyksiin liittyviä huolenaiheita esiin­tyy myös kaupallista koulutusta ja koulutusvientiä tarjoavissa korkeakouluissa. Koska linjaus ei edellytä avaamaan kaikkea opetusta, korkeakouluille jää mahdollisuuksia opetuksen kaupal­listamiseen. Lisäksi avoimet oppimateriaalit ja muu avoimesti saatavilla oleva opetus tarjoavat markkinointiin liittyviä mahdol­lisuuksia. Laadukkaasti tuotettu avoin oppimateriaali tai verkko­kurssi voi olla merkki laadukkaasta koulutusalan toimijasta ja näin houkutella oppijoita hyödyntämään myös kaupallisia tuotteita ja palveluita.

LINJAUKSEN RAKENNE JA TAUSTA Linjauksen on laatinut suomalainen korkeakoulu­ ja tutkimus­yhteisö. Työn edistymisestä on vastannut Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) Avoimen tieteen koordinaation oppimisen avoimuuden asiantuntijaryhmän erikseen kokoama työryhmä. Työtä on ohjannut Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallinen ohjausryhmä. Linjaus tukee Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistusta 2020–2025.3Linjaus koostuu yhteisistä periaatteista ja (a) oppimateriaalien avoimen saatavuuden sekä (b) avoimien oppimis­ ja opetus­käytäntöjen osalinjauksista, joissa määritellään tavoitteita ja toimenpiteitä.Periaatteissa määritellään yleiset ehdot oppimisen ja oppi­materiaalien avoimuuden edistämiselle. Ne sanoittavat korkea­koulu­ ja tutkimusyhteisölle tärkeitä asioita, joista on pidettävä kiinni avoimuutta edistettäessä. Osalinjauksiin kirjatut tavoit­teet ovat enemmän aikaan sidottuja päämääriä, ja niihin liittyy konkreettisia toimenpiteitä. Muuttuva kansainvälinen ympä­ristö vaikuttaa tavoitteisiin ja niiden toimenpiteisiin nopeammin kuin periaatteisiin.

TOIMEENPANO JA SEURANTA Linjausta sovelletaan korkeakoulutuksessa sekä erilaisissa jat­kuvan oppimisen muodoissa, joihin korkeakoulu­ ja tutkimus­yhteisön organisaatiot osallistuvat esimerkiksi järjestäjinä tai yhteistyökumppaneina. Linjausta voidaan tarvittaessa hyödyntää myös muiden koulutusalan organisaatioiden avoimen oppimisen ja avoimien oppimateriaalien käytänteitä suunniteltaessa.

Linjaus astuu vaiheittain voimaan 1.1.2021. Linjauksen yksityis­kohtia täsmennetään suosituksilla, joista 31.5.2022 mennessä on julkaistu: •Suositus oppimateriaalien avoimessa julkaisemisessa huomioitavista tekijänoikeudellisista asioista •Avoimen oppimisen laatukriteerit. Osa 1. Avointen oppimateriaalien laatukriteeristö •Opas avointen oppimateriaalien saavutettavuudesta •Suositus meritoitumiselle oppimisen ja oppimateriaalien avoimuudesta •Avoimen oppimisen osaamisvaatimuksetLinjauksen toimeenpanon seurannasta vastaa Avoimen tieteen koordinaatio, joka myös määrittelee vuosittain Oppimisen avoimuuden asiantuntijaryhmän asiantuntemusta hyödyntäen seurannan riittävät tavoitetasot. Linjausta päivitetään 2024.

MÄÄRITELMÄT

AVOIN OPPIMINEN Oppimisen avaamisella tai avoimella oppimisella (Open Education) tarkoitetaan oppimaan pääsyn ja osallistumisen laajentamista suuremmille yleisöille ja kohderyhmille madaltamalla oppimisen esteitä ja lisäämällä sen saavutettavuutta, esteettömyyttä, tarjon­taa ja oppijakeskeisyyttä. Se monipuolistaa opetuksen, oppimisen, tiedon luomisen, yhteiskehittämisen ja jakamisen mahdollisuuksia sekä yhdistää muodollisen ja vapaamuotoisen oppimisen reittejä.Vaikka avoin oppiminen tapahtuu usein digitaalista teknologiaa hyödyntäen, avoin oppiminen ei ole sama asia kuin digitaalisuutta hyödyntävä oppiminen tai opetuksen tai oppimateriaalien digi­talisoiminen.

AVOIN OPPIMATERIAALI Avoimilla oppimateriaaleilla (Open Educational Resources) tar­koitetaan minkä tahansa muotoisia ja millä tahansa välineellä käytettäviä, opetus­ ja oppimistarkoitukseen osittain suunnitel­tuja materiaaleja tai informaatiota, jotka on

•vapautettu yleiseen käyttöön (Public Domain) tai •jaettu avoimella lisenssillä, joka antaa muille kuin tekijälle oikeuden maksuttomaan pääsyyn, uudelleenkäyttöön, uudelleen soveltamiseen, muokkaukseen ja edelleen jakamiseen.

Lisäksi avoimien oppimateriaalien määriä laskettaessa huomioi­daan myös ennen linjauksen voimaantuloa laaditut oppimateriaa­lit, jotka on lisensoitu osittain avoimilla lisensseillä, jotka kieltävät materiaalin pohjalta muokattujen versioiden julkaisemisen, materiaalin kaupallisen hyödyntämisen tai molemmat (esimerkiksi ND­ ja NC­ ehtoja sisältävät Creative Commons ­lisenssit).Vaikka tutkimusjulkaisuja voidaan käyttää oppimateriaaleina etenkin ylemmillä koulutustasoilla ja vaikka siten tutkimus­julkaisujen avoimuus tekee näistä avoimia oppimateriaaleinakin, tämä linjaus koskee ennen kaikkea sellaisia oppimateriaaleja, jotka eivät ole ensisijaisesti tutkimusjulkaisuja. Lisäksi linjauksessa yhdeksi avoimeksi oppimateriaaliksi katsotaan pedagogisesti mielekäs ja oppimisessa hyödynnettävissä oleva kokonaisuus.

AVOIMET OPPIMIS- JA OPETUSKÄYTÄNNÖT Avoimilla oppimis­ ja opetuskäytännöillä (Open Educational Practices) tarkoitetaan käytänteitä, joilla oppimisesta ja opetuk­sesta tehdään läpinäkyvää, jaettavaa ja jatkojalostettavaa. Tällaisia käytänteitä ovat esimerkiksi: •vertaisoppiminen ja opetuksen kehittäminen opiskelijoi­den, tutkijoiden ja opetushenkilökunnan ja muun yhteis­kunnan välillä •opiskelijoiden osallistaminen oppimispolkujensa suunnit­teluun ml. oppilaitoksen ulkopuolella hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen •opetustarjonnan avaaminen laajalle yleisölle (esim. MOOC­ kurssit) •opetuksen suunnitteluun ja järjestämiseen liittyvien aineisto­jen jakaminen ja jatkohyödyntäminen (esim. opetussuunni­telmat, arviointimenetelmät, ohjeistukset, kokemukset opettamisen toteutuksesta ja oppimisesta) •avointen oppimateriaalien käyttö, jatkokehitys ja yhteis­kehittely (esim. videot, podcastit, kirjalliset materiaalit).

SUOMALAINEN KORKEAKOULU- JA TUTKIMUSYHTEISÖ Suomalainen korkeakoulu­ ja tutkimusyhteisö muodostuu osit­tain samoista toimijoista kuin Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistuksessa määritelty suomalainen tutkimusyhteisö, mutta erityisesti opetuksen näkökulmasta katsottuna. Tarkemmin suomalaiseen korkeakoulu­ ja tutkimusyhteisöön kuuluvat: •Suomen laeissa ja asetuksissa määritellyt yliopistot ja ammattikorkeakoulut •suomalaisissa yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa toimiva opetus­ ja tutkimushenkilöstö ja opetuksen sekä tutkimuksen tukihenkilöt •suomalaisissa yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa toimivat opiskelijat erityisesti silloin, kun he osallistuvat oppimisen ja oppimateriaalien kehittämiseen •suomalaiset avoimen korkeakouluopetuksen ja avoimen tutkimuksen infrastruktuuria kehittävät palveluntuottajat, kuten CSC – Tieteen tietotekniikan keskus •muut suomalaisen tutkimusyhteisön muodostavat toimi­jat ja organisaatiot (esimerkiksi tutkimuslaitokset, tieteel­liset seurat ja kirjastot) erityisesti silloin, kun ne toimivat opetuksen ja oppimateriaalien parissa ja osallistuvat avoimen oppimisen kehittämiseen; tässä linjauksessa näitä kutsutaan muiksi avointa oppimista kehittäviksi organisaatioiksi.

OPPIJAT Oppijalla tarkoitetaan tässä linjauksessa henkilöä, joka osallis­tuu suomalaisen korkeakoulun järjestämään koulutukseen tai on eri tavoin hakeutumassa tai hakeutunut siihen elämän eri vaiheissa tai muutoin hyödyntää suomalaisten korkeakoulujen tarjoamia oppimismahdollisuuksia. Oppijoihin sisältyvät suo­malaisten korkeakoulujen tutkinto­opiskelijat, mutta oppija ei välttämättä ole tutkinto-­opiskelija.

AVOIMEN OPPIMISEN OSAAMISVAATIMUKSET Avointen oppimisen osaamisvaatimusten kansallisessa suosituk­sessa määritellään, mitä tietoja ja taitoja avoimen oppimisen osaajan pitäisi hallita. Osaamisvaatimukset muodostavat kolmi­portaisen, kumuloituvan asteikon: •avoimien oppimateriaalien hyödyntäjä ymmärtää avoimen oppimisen peruskäsitteet ja osaa sijoittaa ne laajempaan avoimen tieteen ja tutkimuksen kenttään, ymmärtää, mil­laisia oikeuksia ja velvollisuuksia tekijänoikeuslaki materiaa­lien hyödyntäjälle antaa ja asettaa, osaa löytää ja hyödyntää avoimia oppimateriaaleja ja muita materiaaleja omassa opetuksessaan tekijänoikeuksia ja lisenssiehtoja noudat­taen sekä osaa arvioida avoimien oppimateriaalien laatua, •avoimien oppimateriaalien laatija ymmärtää, millaisia oikeuksia ja velvollisuuksia tekijänoikeuslaki oppimate­riaalien laatijalle antaa ja asettaa, osaa laatia, julkaista ja kuvailla avoimia oppimateriaaleja, ymmärtää avoimiin oppimateriaaleihin liittyviä tietosuoja­ ja tietoturvakysy­myksiä sekä osaa osoittaa ansionsa avointen oppimate­riaalien laatimisessa, •avoimen oppimisen vaikuttaja tuntee avoimia oppimis­ ja opetuskäytäntöjä, tietää, miten avoimia oppimateriaaleja ja avoimia verkkokursseja yhteiskehitetään, sekä tunnistaa avoimen oppimisen verkostoitumis ­ ja ansioitumiskäytäntöjä.

OPETUKSEN SUUNNITTELUUN JA JÄRJESTÄMISEEN LIITTYVÄN OSAAMISEN JAKAMINEN Opetuksen järjestäjillä on monenlaista osaamista opetuksen suunnittelusta ja järjestämisestä. Osa voi olla kirjalliseen asuun tuotua eksplisiittistä tietoa, kuten erilaisia suunnitelmia opetet­tavan opintojakson kulusta tai käytettävistä menetelmistä. Osa taas voi olla implisiittisempää osaamista, esimerkiksi kokemuksia opetuksen toteuttamisesta. Tätä osaamistaan voi jakaa toisille monella tavalla, parhaimmillaan myös organisaatiorajojen yli. Kirjallisia tai muita materiaaleja voi suoraan jakaa toisille ope­tuksen järjestäjille, kun taas implisiittisempää osaamista voi jakaa esimerkiksi esitelmätilaisuuksissa tai epämuodollisena vertaisohjaamisena ja mentoroimisena.

OSAAMISEN TUNNUSTAMINEN Osaamisen tunnustamisella8 tarkoitetaan toimenpidettä, jossa oppijan osaaminen, joka vastaa suoritettavan tutkinnon perus­teita, suoritettavan koulutuksen perusteita tai tutkintovaati­muksia, mutta on hankittu ja osoitettu toisessa yhteydessä sekä todennettu, sisällytetään osaksi tutkintoa. Osaamisen tunnustamista edeltää yleensä osaamisen tunnistaminen9, jossa koulutustoimija selvittää oppijan esittämien asiakirjojen ja mui­den mahdollisten selvitysten perusteella hänen osaamisensa sekä muut lähtökohtansa suhteessa vaatimuksiin ja tavoitteisiin. Osaamisen tunnistaminen ja osaamisen tunnustaminen muo­dostavat yhdessä vastaavan toimenpiteen kuin opintosuorituk­sen hyväksilukeminen,10 mutta tunnistettava ja tunnustettava osaaminen voi olla muutakin kuin opintosuorituksia.8 https://sanastot.suomi.fi/concepts/72df0ad6­c358­4c09­9b29­83e9722acc91/concept/fb6a1e97­ccea­4428­b0cf­501a69ec5989.9 https://sanastot.suomi.fi/concepts/72df0ad6­c358­4c09­9b29­83e9722acc91/concept/55e12b1c­d0cc­4ea4­a030­ae6802ab3ed1.10 https://sanastot.suomi.fi/concepts/72df0ad6­c358­4c09­9b29­83e9722acc91/concept/bf3a6cc1­f92e­4a25­a488­2419fb3ee5be.OPPIMISEN JA OPPIMATERIAALIEN AVOIMUUS • OSALINJAUKSET 1 JA 2 12AVOIMEN OPPIMISEN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTUKSEEN OSALLISTAMINENOppijoita voi osallistaa avoimen oppimisen suunnitteluun ja toteutukseen monella tasolla. Yksittäinen oppija voi ensinnäkin suunnitella omaa avointa oppimistaan räätälöimällä itselleen koulutuksen erilaisista opintojaksoista. Lisäksi oppijoita voi ylei­semmin osallistaa erilaisten avoimessa oppimisessa hyödynnet­tävien opintojaksojen suunnitteluun esimerkiksi kyselyiden tai työpajojen avulla. Myös opintojaksojen kehittäminen oppijoilta saadun palautteen avulla on avoimen oppimiseen suunnitteluun ja toteutukseen osallistamista.OPPIMISTUOTOSOppimistuotos on oppimisen tuloksena syntynyt materiaali, esimerkiksi blogikirjoitus, video tai raportti.OPETUKSEEN JA ARVIOINTIIN LIITTYVIEN AINEISTOJEN JAKAMINENOpetukseen ja arviointiin liittyvien aineistojen jakamisella tarkoi­tetaan esimerkiksi opetussuunnitelmien, arviointimenetelmien sekä opettamisen toteutukseen ja oppimiseen liittyvien ohjeis­tusten ja kokemusten avointa jakamista.MYDATAMyDatalla (omadatalla) tarkoitetaan ihmiskeskeistä lähestymis­tapaa henkilöön liittyvän tiedon hallintaan. MyDatalla tavoitel­laan sitä, että henkilö itse voi jatkokäyttää ja hallinnoida omia henkilöä koskevien tietojensa (jatko)käyttöä yhteentoimivalla, koneluettavalla ja selkeällä tavalla. MyDatalla voidaan tarkoit­taa myös henkilötietojen osajoukkoa, jossa edellä mainitut ominaisuudet toteutuvat.MyDatan periaatteet ovat ihmiskeskeinen henkilötiedon hal­linta, yksilö ”integraatiopisteenä” – eli tiedonliikkumisen mah­dollistajana – yksilön voimaannuttaminen, tiedon siirrettävyys, läpinäkyvyys ja vastuullisuus sekä yhteentoimivuus. Näiden MyData­julistuksessa (englanniksi)11 aukikirjoitettujen periaattei­den avulla voidaan tarkastella MyDatan toteutumisastetta.11https://mydata.org/declaration/.KAIKILLE AVOIN OPETUSOpetus muodostaa avoimuuden kannalta jatkumon, jossa toisessa ääripäässä on kaikille avoimesti ja maksutta tarjolla oleva opetus, toisessa taas vain rajatulle ryhmälle (esimerkiksi tutkinto­ opiskelijoille) tarkoitettu opetus. Käytännössä eri opetustilanteiden luokitteleminen jompaankumpaan ääripäähän tai niiden väliin voi olla vaikeaa: muuten avoimessa opetuk­OPPIMISEN JA OPPIMATERIAALIEN AVOIMUUS • OSALINJAUKSET 1 JA 2 13sessa saatetaan resurssien vuoksi joutua rajaamaan esimerkiksi suoritusmerkintöjen antamista, kun taas esimerkiksi ensisijai­sesti tutkinto­opiskelijoille tarkoitetun opetuksen seuraaminen saattaa olla muillekin mahdollista.Tässä linjauksessa määritellään kaikille avoimeen opetukseen kuuluvaksi kaikki opetus, joka on laajasti saatavilla ja johon kuka tahansa voi osallistua maksutta. Oppimissuorituksen myöntämi­nen kaikille avoimesta opetuksesta voi olla maksullista. Kaikille avoin opetus voi tapahtua lähiopetuksena, etäopetuksena tai hybridinä, esimerkiksi erilaisten avointen verkkokurssien avulla.AVOIMET OSAAMISMERKITAvoimia osaamismerkkejä12 (Open Badge) luodaan ja myönne­tään osaamisen, taitojen ja saavutusten tunnistamiseen ja tun­nustamiseen. Avoimet osaamismerkit liittyvät usein epävirallisen oppimisen näkyväksi tekemiseen. Avoimilla osaamismerkeillä pyritään tunnistamaan ja tunnustamaan esimerkiksi se, mitä opimme töissä, harrastuksissa tai erilaisissa luottamustehtävissä. Merkit nähdään keinona tukea elinikäistä oppimista sekä työllis­tymistä ja niillä pyritään ehkäisemään sosiaalista syrjäytymistä.Avointen osaamismerkkien alkuperäinen ajatus ei ole pelkäs­tään epävirallisen oppimisen näkyväksi tekeminen, vaan myös se, että parempaan osaamiseen tunnistamiseen päästään, kun organisaatioiden lisäksi myös henkilöt ja yhteisöt voivat tunnistaa ja tunnustaa omaa tai toistensa osaamista, taitoja ja saavutuksia.Teknisestä näkökulmasta avoin osaamismerkki on kuva, joka sisältää metadataa. Metadata kertoo, kuka on myöntänyt merkin kenelle, mitä merkki tunnistaa ja tunnustaa ja millä kriteereillä. Metadata noudattaa Open Badge ­standardia, jonka pohjalta voidaan tarkistaa, onko merkki aito ja onko se voimassa.OPPIMISANALYTIIKKAOppimisanalytiikalla tarkoitetaan oppijasta ja oppimisproses­sista kertyvien tietojen keräämistä, mittaamista, analysointia ja raportointia tarkoituksena ymmärtää sekä kehittää oppimista ja oppimisympäristöjä.13 Oppimisanalytiikka kerää, mittaa, analysoi ja raportoi opiskelusta kertyvää dataa, tekniset toiminnallisuudet on sisäänrakennettu uusimpiin oppimisalustoihin. Oppimis­analytiikka perustuu opiskelijan digitaalisiin jälkiin, joita hän opiskelunsa aikana jättää käytettyihin järjestelmiin.1412 https://openbadgefactory.com/fi/mita­on­open­badget/.13Ks. Learning Analytics: The Emergence of a Discipline – George Siemens, 2013 (laurea.fi, englanniksi): https://journalssagepubcom.nelli.laurea.fi/doi/10.1177/0002764213498851.14 Ks. Oppimisanalytiikka ubiikin oppimisen tukena näkymä (journal.fi): https://journal.fi/akakk/article/view/84782/43852?acceptCookies=1.OPPIMISEN JA OPPIMATERIAALIEN AVOIMUUS • OSALINJAUKSET 1 JA 2 14OPPIMISEN JA OPETTAMISEN DATAOppimisen ja opettamisen datalla tarkoitetaan eri alustoihin oppimisen ja opetuksen prosessissa kertyvää tietoa.


Glossary terms:


  • Not found Term without namespace


Example of getting Objectives.


Structured data
Type DocumentType:Policy
Name (fi) Oppimisen ja oppimateriaalien avoimuuden linjaus
Name (sv) Policy för öppen utbildning och öppna lärresurser
Name (en) Policy for open education and educational resources
Description (fi) Linjaus koostuu yhteisistä periaatteista ja (a) oppimateriaalien avoimen saatavuuden sekä (b) avoimien oppimis- ja opetuskäytäntöjen osalinjauksista, joissa määritellään tavoitteita ja toimenpiteitä. Periaatteissa määritellään yleiset ehdot oppimisen ja oppimateriaalien avoimuuden edistämiselle. Ne sanoittavat korkeakoulu- ja tutkimusyhteisölle tärkeitä asioita, joista on pidettävä kiinni avoimuutta edistettäessä. Osalinjauksiin kirjatut tavoitteet ovat enemmän aikaan sidottuja päämääriä, ja niihin liittyy konkreettisia toimenpiteitä
Description (sv) Denna policy har utformats av det finländska högskoleoch forskarsamfundet. Ansvaret för arbetet har legat hos en arbetsgrupp som sammankallats av Expertgruppen för öppen utbildning inom Samordningen av öppen vetenskap vid Vetenskapliga samfundens delegation (TSV). Arbetet har letts av den nationella styrgruppen för öppen vetenskap och forskning. Denna policy stöder Deklarationen för öppen vetenskap och forskning 2020–2025. Denna policy består av gemensamma principer samt delpolicyer för (a) öppen tillgång till lärresurser och b) öppna lärmetoder där mål och åtgärder fastställs.
Description (en) The policy is composed of joint principles and policy components of (a) open access to educational resources and (b) open educational practices that determine objectives and actions. The principles define the general terms and conditions for promoting open education and educational resources. They consist of important principles for the higher education and research community that must be adhered to in the promotion of openness. The objectives recorded in the policy components are more time-dependent goals that involve concrete actions.
Field Domain:Education
Validity start 2021
Validity End 2025
Tags
Has part
Is part of

Sections

Ordinal Name (fi) Name (sv) Name (en) Type
1 Laatu Kvalitet Quality Periaate show / edit
2 Tekijänoikeus Upphovsrätt Copyright Periaate show / edit
3 Oppijoiden monimuotoisuus De lärandes diversitet Diversity of learners Periaate show / edit
4 Meritoituminen Meritering Merit Periaate show / edit

Viitteet

  1. ^  Käyttöönotto vaiheittain 2019−2020, ks. aoe.fi.

Sivustoa ylläpitää Avoimen tieteen ja tutkimuksen (AVOTT) kansallisen koordinaation sihteeristö, joka toimii Tieteellisten seurain valtuuskunnassa (TSV) Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) rahoituksella. Avoimen tieteen ja tutkimuksen koordinaatio edistää avoimen tieteen ja tutkimuksen toteutumista sekä keskustelua sen mahdollisuuksista, haasteista sekä niiden ratkaisuista Suomessa.

Webbplatsen upprätthålls av Sekretariatet för den nationella samordningen av öppen vetenskap och forskning. Sekretariatet verkar vid Vetenskapliga samfundens delegation med finansiering från undervisnings- och kulturministeriet. Samordningen främjar öppen vetenskap och forskning samt diskussion kring dess möjligheter, utmaningar och lösningar i Finland.

This website is maintained by the Secretariat of the National Coordination for Open Science and Research in Finland (AVOTT), which operates in the Federation of Finnish Learned Societies (TSV) with funding from the Ministry of Education and Culture (OKM). The Open Science and Research Coordination promotes open science and research, as well as discussion on its opportunities, challenges and their solutions in Finland.