Julkaisut
Tutkimusjulkaisujen avoin saatavuus
Johdanto
Avoimuus on osa vastuullista tutkimustoimintaa. Avoimuus on yksi tieteen ja tutkimuksen perusarvoista. Tutkitun tiedon välittömän avoimen saatavuuden1 tavoitteena on nostaa tieteen tasoa ja lisätä tieteen yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden linjaus on luotu palvelemaan näitä tutkimuksen perustavoitteita.
Tämä linjaus on vahva kannanotto avoimuuden puolesta suomalaisessa tutkimusyhteisössä seuraavaksi viideksi vuodeksi.
Linjauksen tavoitteena on taata tutkimusyhteisölle ja tutkimustiedon soveltajille pääsy tutkittuun tietoon tavalla, joka ei ole koskaan ennen ollut mahdollista. Tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden linjaus määrittelee periaatteet, tavoitteet ja toimenpiteet, joihin sitoutumalla ja joita edistämällä tutkimusyhteisö Suomessa voi saavuttaa tasavertaisen pääsyn tutkitun tiedon äärelle. Nykyinen julkaisukulttuuri ei ole tasavertainen, eivätkä kustannukset jakaudu tasapuolisesti. Samanaikaisesti monilla tutkimusorganisaatioilla ei ole enää varaa maksaa pääsystä keskeisiin tutkimusjulkaisuihin.
Linjaus on sovellettavissa kaikilla tieteenaloilla ja erilaisissa tutkimusorganisaatioissa. Itsenäisten organisaatioiden pyrkimyksiä avoimen saatavuuden lisäämiseen tuetaan linjauksen toimenpiteillä ja periaatteilla.
Tutkijan vapaus
Linjaus on suomalaisen tutkimusyhteisön yhteistyön tulos ja yhteinen näkemys tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden suunnasta. Sen tavoitteena on toteuttaa avoimuus tavalla, joka tukee ja lisää tutkijan vapautta ja mahdollisuuksia jakaa tutkittua tietoa. Tutkijan tehtävä on tehdä laadullisesti parasta mahdollista tutkimusta. Tutkijan tulee ensisijaisesti voida valita sellainen julkaisukanava, joka parhaiten sopii hänen julkaisulleen. Tutkimusyhteisön tulee taata kannustimet ja rakenteet avoimelle julkaisemiselle tavalla, joka tukee tutkijan työtä ja tasavertaisuutta. Linjaus takaa suomalaisten tutkijoiden kansainvälisen kilpailukyvyn tulevaisuudessa ja pitää huolta, etteivät suomalaiset tutkijat joudu ristiriitatilanteisiin oman uransa ja avoimen saatavuuden vaatimusten kanssa.
Kansainvälinen murros
Olennaisilta osiltaan tämä linjaus noudattelee kansainvälistä kehitystä ja olemassa olevia linjauksia. Erityisesti Open Science Policy Platform’n suositukset, DORA-julistus, kilpailukykyneuvoston vuoden 2016 päätös julkaisujen avoimuudesta vuonna 2020, OA2020-aloite, Euroopan komission avoimen saatavuuden tavoitteet ja tutkimusrahoittajien Plan S (2019) näyttävät kansainvälisen kehityksen suunnan.
Tällä linjauksella Suomessa sijaitsevat keskeiset tutkimusorganisaatiot sitoutuvat eurooppalaiseen tieteen avoimuuden edistämiseen ja haluavat olla etujoukoissa avoimuuden saavuttamiseksi.
Avoimuuden kehittyminen on tiukasti kytkeytynyt tutkimuksen laajempaan murrokseen, joka muuttaa rahoituksen rakenteita, rooleja tiedejulkaisemisen kentällä ja tutkijoiden meritoitumista. Tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden linjauksen periaatteet ja tavoitteet sekä heijastavat että edistävät tätä muutosta. Linjauksen toteutuminen on realistista vain tutkimusyhteisön toimintakulttuurin muuttuessa samanaikaisesti. Siksi tässäkin linjauksessa viitataan muihin linjauksiin ja suosituksiin ja niiden väliseen tiiviisiin yhteyksiin.
Riskit ja uhat
Linjaukseen liittyy tunnistettuja riskejä. Eri tieteenalojen tutkijat ovat kantaneet huolta laadukkaiden avoimien julkaisukanavien puuttumisesta sekä aikataulujen epärealistisuudesta. Nämä huolet ovat ymmärrettäviä.
Erityisesti kansainvälisten suurten kustantajien haluttomuus neuvotella kohtuuhintaisia sopimuksia välittömän avoimuuden saavuttamiseksi on todellinen uhka. Tutkimusorganisaatioille osoitetut julkaisukustannukset eivät myöskään aineistohankintojen yhteydessä saa kasvaa niin, että heikennetään tutkimusorganisaatioiden taloudellisia toimintaedellytyksiä, jolloin ei olisi enää varaa resursoida muuhun avoimen saatavuuden tukemiseen.
On myös riski, että siirtymävaiheessa kustannukset kasvavat ja tutkijoiden mahdollisuudet julkaista tutkimustaan haluamallaan tavalla kapenevat. Kokonaiskustannusten määrittely voi vaikeutua, jos maksut jäävät yksittäisen tutkijan vastuulle, ja todelliset kustannukset saattavat kasvaa huomaamatta. Kasvavat kustannukset saattavat rajoittaa tutkijoiden tasavertaista mahdollisuutta julkaista avoimesti. Samaan aikaan muuttuvat rakenteet vaativat merkittävää keskustelua rahoituksen suunnasta ja vastuista myös kotimaisten julkaisujen kohdalla.
Yhteistyö ja luottamus
Linjaustyön ytimessä on luottamus, että yhteinen suunta ja toimenpiteet antavat parhaan mahdollisuuden saavuttaa tutkimusjulkaisujen välitön avoin saatavuus sekä tutkimuksen että yhteiskunnan parhaaksi. Emme myöskään ole yksin, vaan kansainvälisesti yhä useampi toimija ja valtio on asettanut avoimen saatavuuden keskeiseksi tiedepoliittiseksi tavoitteeksi. Ilman kunnianhimoisia tavoitteita on vaikea edistää tätä tärkeää asiaa.
Avoimen tieteellisen julkaisemisen kansalliset strategiset periaatteet ja tavoitteet ovat syntyneet Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen ohjausryhmän ja avoimen julkaisemisen asiantuntijaryhmän yhteistyönä. Lehti- ja konferenssijulkaisujen kohdalla kaksi laajaa avointa kommentointikierrosta helmi- ja toukokuussa 2019 ovat merkittävästi muokanneet linjausluonnoksia ja antaneet niille tutkimusyhteisön äänen. Nämä strategiset periaatteet ja tavoitteet määrittävät suomalaisen tutkimusyhteisön yhteisen avoimen julkaisemisen suunnan.
Linjauksen rakenne
Linjaus koostuu yhteisistä periaatteista ja osalinjauksista, joissa määritellään tavoitteita ja toimenpiteitä. Periaatteissa määritellään yleiset ehdot tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden tavoittelulle. Ne sanoittavat tutkimusyhteisölle tärkeitä periaatteita, joista on pidettävä kiinni avoimuuden saavuttamiseksi. Osalinjauksiin kirjatut tavoitteet ovat enemmän aikaan sidottuja päämääriä, ja niihin liittyy konkreettisia toimenpiteitä. Muuttuva kansainvälinen ympäristö vaikuttaa tavoitteisiin ja niiden toimenpiteisiin nopeammin kuin periaatteisiin.
Toimeenpano ja seuranta
Tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden kansallisen linjauksen toimeenpanon seurannasta vastaa Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) Avoimen tieteen koordinaatio. Koordinaation vastuulla on tukea ja edistää jatkuvaa keskustelua tavoitteiden saavuttamiseksi sekä varmistaa linjauksen ajantasaisuus. Linjaus tarkistetaan seuraavan kerran vuonna 2022.
Linjauskaudella opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) seuraa tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden toteutumista Tutkimustietovarannosta. Kukin tutkimusorganisaatio toimittaa omien julkaisujensa tiedot haluamallaan tiheydellä, kuitenkin vähintään vuosittain, OKM:n julkaisutiedonkeruun yhteydessä VIRTA-julkaisutietopalveluun.
Monet linjauksessa esitetyt toimenpiteet ovat jatkoa jo tehdylle työlle. Linjaus siis pohjaa vahvasti aikaisemmin tehtyihin ratkaisuihin ja kannettuun vastuuseen. Linjauksessa on kuitenkin katsottu eteenpäin ja kirjattu toimenpiteitä erityisesti tulevaisuutta ajatellen. Tästä syystä toimenpiteet on kirjattu alkamaan jo vuonna 2020.
Linjauksen toimikausi on 2020–2025. Tänä aikana linjauksen päämäärää tavoitellaan asteittain eri toimenpiteitä edistäen huomioiden eri julkaistyppien erityispiirteet.
Strategiset periaatteet ja niiden toteutumisen vastuut
Periaate 1: Kustannusten hallinta
Tutkimusjulkaisujen saatavuuden kokonaiskustannukset1 pysyvät korkeintaan nykyistä vastaavalla tasolla avoimeen saatavuuteen siirryttäessä. Kokonaiskustannusten arvioinnissa otetaan huomioon kaikki nykyiset kustannukset ja tutkimuksen kokonaismäärä.
Periaatteen toteutumisen varmistaminen ja seuranta:
- Lähtötilanteen kartoitus: Vuoden 2020 aikana Kansalliskirjasto arvioi yhteistyössä tutkimusorganisaatioiden kanssa suomalaisten tutkimusjulkaisujen saatavuuden kokonaiskustannukset tutkimusorganisaatioille. Lisäksi Kansalliskirjasto arvioi avoimuuden kustannukset kotimaisille tiedekustantajille. Selvityksessä huomioidaan jo syntyneet avoimen saatavuuden kustannukset.
- Jatkuva seuranta: Kansalliskirjasto seuraa vuosittain tutkimusjulkaisujen saatavuuden kokonaiskustannuksia ja kustannusrakenteen muuttumista yhdessä tutkimusorganisaatioiden kanssa.
Periaate 2: Tasavertainen julkaisumahdollisuus
Kaikilla tutkijoilla on tasavertainen mahdollisuus julkaista tutkimuksensa avoimesti riippumatta tutkimusalasta, rahoituspohjasta tai uravaiheesta.
Periaatteen toteutumisen varmistaminen ja seuranta:
- Lähtötilanteen kartoitus: Vuoden 2020 aikana Avoimen tieteen koordinaatio arvioi erityisiä tasavertaisuuteen liittyviä haasteita.
- Jatkuva seuranta: Avoimen tieteen koordinaatio yhteistyössä tutkimusorganisaatioiden kanssa seuraa tasavertaisuuden kehitystä ja nostaa keskusteluun tapoja tasavertaisuuden lisäämiseksi.
Periaate 3: Yksittäinen arviointi
Tieteellisten julkaisujen arvioinnissa arvioidaan erikseen yksittäisen tutkimusjulkaisun laatua1 ja avoimuutta.
Periaatteen toteutumisen varmistaminen ja seuranta:
- Lähtötilanteen kartoitus: Vuoden 2020 aikana selvitetään, miten julkaisujen avoimuus esiintyy korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten tutkijoiden arviointijärjestelmissä tällä hetkellä.
-
Jatkuva seuranta: Koordinoidaan säännöllisesti tehtävä selvitys siitä, miten julkaisujen avoimuus esiintyy korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten tutkijoiden arviointijärjestelmissä.
- a) Julkaisufoorumi (JUFO) seuraa julkaisukanavien avoimuutta sekä niiden yhteyttä julkaisukana-vien keskimääräiseen laatutasoon.
- b) Suositus vastuulliseen tutkijanarviointiin määrittelee tarkemmin tutkimuksen avoimuuden merkityksen arvioinnissa.Julkaisut-alaviite-4
Periaate 4: Dynaaminen arviointi
Tutkijan ja tutkimuksen arvioinnissa huomioidaan avoimuuden myötä muuttuvat ja uudenlaiset julkaisemisen muodot.
Periaatteen toteutumisen varmistaminen ja seuranta:
- Lähtötilanteen kartoitus: Vuoden 2020 aikana selvitetään, miten uudenlaiset avoimen julkaisemisen muodot esiintyvät korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten tutkijoiden ja tutkimuksen arviointijärjestelmissä.
-
Jatkuva seuranta: Selvitetään säännöllisesti, miten uudenlaiset avoimen julkaisemisen muodot esiintyvät korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten tutkijoiden ja tutkimuksen arviointijärjestelmissä.
- a) Tutkimusorganisaatiot ja tutkimusrahoittajat sitoutuvat huomioimaan avoimuuden arvioinnissaan. Suositus vastuulliseen tutkijanarviointiin määrittelee tutkimustuotosten, mukaan lukien datan ja tutkimusmetodien, avoimuuden ja arvioinnin tarkemmin. Tutkimusaineistojen avoimesta saatavuudesta linjataan tarkemmin erillisessä linjauksessa.
Lehti- ja konferenssiartikkeleiden avoimen saatavuuden osalinjaus
Linjaus astuu voimaan 1.1.2020. Strategiset tavoitteet edellyttävät, että toimenpiteitä aloitetaan toteuttamaan välittömästi. Useiden tavoitteiden suunniteltu täyttymisaika on kuitenkin vuonna 2022 tai sen jälkeen.
Määritelmät
Lehti- ja konferenssiartikkeleiden linjaus koskee kotimaisia ja kansainvälisiä vertaisarvioituja tieteellisiä lehti- ja konferenssiartikkeleita (OKM:n julkaisutyyppiluokitus A, pois lukien A3), jotka lähetetään julkaisuharkintaan 1.1.2022 tai sen jälkeen ja
- joissa kaikki kirjoittajat ovat suomalaisessa tutkimusorganisaatiossa2 työskenteleviä tai siihen affilioituneita tai suomalaisen tutkimusrahoittajan3 rahoituksella työskenteleviä tutkijoita
ja
- joissa vastuukirjoittaja4 (yleensä corresponding author) on suomalaisessa tutkimusorganisaatiossa työskentelevä tai siihen affilioitunut tai suomalaisen tutkimusrahoittajan rahoituksella työskentelevä tutkija.5
Tässä linjauksessa tutkijalla tarkoitetaan suomalaisen tutkimusorganisaation palveluksessa olevaa tai siihen affilioitunutta tutkijaa tai suomalaisen tutkimusrahoittajan rahoituksella tutkimusta tekevää tutkijaa.
Välittömällä avoimuudella tarkoitetaan artikkelin vertaisarvioidun6 version julkaisemista avoimena julkaisijatahon/kustantajan kanavassa tai rinnakkaistallentamista tutkijan/tutkimusorganisaation kanavassa ilman kustantajan asettamia embargoja. Välitön avoimuus ei ota suoraan kantaa julkaisujen jatkokäyttöoikeuksiin, vaan ne määritellään erikseen.
Tavoitteet ja niiden edellyttämät toimenpiteet
Type | DocumentType:Policy |
---|---|
Name (fi) | Lehti- ja konferenssiartikkeleiden avoimen saatavuuden osalinjaus |
Name (sv) | Delpolicy för öppen tillgång till journal- och konferensartiklar |
Name (en) | Policy component for open access to journal and conference articles |
Description (fi) | Lehti- ja konferenssiartikkeleiden linjaus koskee kotimaisia ja kansainvälisiä vertaisarvioituja tieteellisiä lehti- ja konferenssiartikkeleita (OKM:n julkaisutyyppi-luokitus A, pois lukien A3). Osalinjauksiin kirjatut tavoitteet ovat enemmän aikaan sidottuja päämääriä, ja niihin liittyy konkreettisia toimenpiteitä. Muuttuva kansainvälinen ympäristö vaikuttaa tavoitteisiin ja niiden toimenpiteisiin nopeammin kuin periaatteisiin. |
Description (sv) | Policyn för tidnings- och konferensartiklar gäller inhemska och internationella referentgranskade vetenskapliga tidnings- och konferensartiklar (UKM:s klassificering av publikationstyp A, med undantag av A3). Målsättningen i delpolicyerna utgörs närmast av tidsbundna mål och är förbundna med konkreta åtgärder. Den föränderliga internationella omvärlden inverkar på målen och åtgärderna snabbare än på principerna. |
Description (en) | The policy for journal articles and conference publications concerns Finnish and international peer-reviewed scientific journal articles and conference publications (Ministry of Education and Culture publication type classification A, excluding A3). The objectives in the policy components are more time-dependent goals, which involve concrete actions. Objectives and their associated actions will respond to a changing international environment more readily than the principles. |
Field | Domain:ScholarlyPublications |
Validity start | 2020 |
Validity End | 2025 |
Tags | |
Has part | |
Is part of |
Sections
Ordinal | Name (fi) | Name (sv) | Name (en) | Type | |
---|---|---|---|---|---|
1 | Kustannusten hallinta | Hantering av kostnader | Cost management | Periaate | show / edit |
2 | Tasavertainen julkaisumahdollisuus | Likvärdig möjlighet att öppet publicera | Equal opportunity to publish | Periaate | show / edit |
3 | Yksittäinen arviointi | Enskild bedömning | Independent assessment | Periaate | show / edit |
4 | Dynaaminen arviointi | Dynamisk bedömning | Dynamic assessment | Periaate | show / edit |
Tavoite 1: Uudet tieteelliset artikkeli- ja konferenssijulkaisut ovat välittömästi avoimesti saatavilla
Viimeistään vuonna 2022 kaikki uudet tieteelliset artikkeli- ja konferenssijulkaisut ovat välittömästi avoimesti saatavilla.1
Tavoitteen vaatimat toimenpiteet:
- FinELib-lehdissä oikeus julkaista kaikki artikkelit avoimina tai rinnakkaistallentaa ne julkaisuhetkellä.. Viimeistään vuonna 2022 FinELibin tiedelehtisopimuksiin sisältyy oikeus julkaista kaikki artikkelit avoimina tai rinnakkaistallentaa ne julkaisuhetkellä.
- Välitön avoimuus suorissa sopimusneuvotteluissa. Tutkimusorganisaatiot pyrkivät saavuttamaan välittömän avoimuuden suorissa sopimusneuvotteluissa niiden kustantajien kanssa, jotka eivät ole mukana FinELibin tekemissä sopimuksissa.
- Avoimuuden takaavien kohtuullisten maksujen hyväksyminen. Tutkimusorganisaatiot voivat hyväksyä kohtuulliset yksittäisten artikkeleiden avoimen saatavuuden takaavat maksut silloin, kun kustantajan kanssa ei ole erillistä sopimusta.
- Tutkimusorganisaatiot mahdollistavat rinnakkaistallentamisen. Tutkimusorganisaatiot mahdollistavat omissa tai muiden ylläpitämissä julkaisuarkistoissa rinnakkaistallentamisen, jolla tavoitellaan välittömän avoimuuden saavuttamista silloin, kun artikkelia ei ole mahdollista julkaista avoimena julkaisijan kanavissa kohtuullisin kustannuksin.Julkaisut-alaviite-11
- Avoimen saatavuuden koulutus ja tuki. Tutkimusorganisaatiot tarjoavat tutkijoilleen tutkimusjulkaisujen avoimeen saatavuuteen liittyvää koulutusta ja tukea sekä huolehtivat, että tutkijan on helppo saada tietoa välittömän avoimuuden kriteerit täyttävistä julkaisukanavista tutkimusorganisaatiolle oleellisilla tutkimusaloilla.
- Johto luo edellytyksiä avoimelle saatavuudelle. Tutkimusorganisaatioiden ja tutkimusryhmien johto luo organisaation luonteen huomioivia edellytyksiä tutkimusjulkaisujen avoimelle saatavuudelle.
- Avoimen saatavuuden mahdollistavien julkaisukanavien priorisointi. Tutkijat priorisoivatJulkaisut-alaviite-12 tutkimusten lähettämistä välittömän avoimen saatavuuden mahdollistaviin julkaisukanaviin (mm. avoimen julkaisemisen kanavat ja rinnakkaistallentaminen)
- Tutkimusrahoittajat mahdollistavat kustannusten sisältymisen rahoitukseen. Tutkimusrahoittajat mahdollistavat avoimen saatavuuden kustannusten sisällyttämisen rahoitukseen.
- Artikkelimaksujen kohtuullisuuden mittareiden määrittely. Tutkimusorganisaatiot ja tutkimusrahoittajat määrittelevät Avoimen tieteen koordinaation koordinoimina mittareita, joilla artikkelimaksujen (Article Processing Charges eli APC) kohtuullisuutta arvioidaan. Mittareiden määrittelyssä seurataan kansainvälistä kehitystä (esim. Plan S).
- Luodaan toimintamalli uusien ja uudenlaisten avoimien julkaisukanavien kehittämiseen. Tutkimusorganisaatiot ja rahoittajat luovat yhteisen toimintamallin, jolla osallistutaan uusien ja uudenlaisten avoimien julkaisukanavien kehittämiseen ja tuetaan olemassa olevien kanavien muuntamista avoimiksi kestävällä tavalla sekä jo avointen kanavien vakiintumista.
Tieteellisten julkaisukanavien ja julkaisujen kokonaishinnat ovat läpinäkyviä ja julkisia
Tavoitteen vaatimat toimenpiteet:
- FinELib julkaisee kustantajien kanssa solmitut tiedelehtisopimukset ja kokonaishinnat. FinELib julkaisee kustantajien kanssa solmitut tiedelehtisopimukset ja kokonaishinnat.Julkaisut-alaviite-13
- OKM jatkaa hintatietojen keräämistä. OKM jatkaa hintatietojen keräämistä myös tutkimusorganisaatioiden suoraan tilaamista aineistoista.
- FinELib kirjaa ESACin sopimusrekisteriin tiedelehtisopimukset. FinELib kirjaa kansainväliseen ESACinJulkaisut-alaviite-14 sopimusrekisteriin sinne soveltuvat FinELibin tiedelehtisopimukset.
- Sopimusehdot mahdollistavat hintatietojen julkaisemisen. Tutkimusorganisaatiot tavoittelevat sopimusehtoja, jotka mahdollistavat hintatietojen julkaisemisen.
- Suomen APC-maksutiedot ovat mukana OpenAPC:ssa. Viimeistään vuonna 2022 tutkimusorganisaatiot ja FinELib huolehtivat, että Suomen APC-maksutiedot ovat mukana OpenAPC:ssaJulkaisut-alaviite-15.
- Suomessa kotipaikkaansa pitävien tiedejulkaisujen kokonaishinnat ovat läpinäkyviä ja julkisia. Suomessa kotipaikkaansa pitävien tiedejulkaisujen kokonaishinnat ovat läpinäkyviä ja julkisia.
Tavoite 3: Uusille tutkimusjulkaisuille CC-lisenssi turvaamaan tutkijan oikeuksia
Viimeistään vuonna 2022 kaikille uusille tutkimusjulkaisuille määritellään avoimuuden takaava CC-lisenssi turvaamaan tutkijan oikeuksia.
Tavoitteen vaatimat toimenpiteet:
-
FinELibin tiedelehtisopimuksiin sisältyy oikeus julkaista kaikki artikkelit avoimina. Viimeistään vuonna 2022 FinELibin tiedelehtisopimuksiin sisältyy oikeus julkaista kaikki artikkelit avoimina Creative Commons (CC) -lisenssillä.
- a) Jos rinnakkaistallennusta käytetään avoimuuden mahdollistamiseen, tulee myös silloin käyttää avoimuuden takaavaa CC-lisenssiä.
- Metatiedot suositellaan avaamaan CC0-lisenssillä. Julkaisutietojen tiedonsiirron varmistamiseksi metatiedot suositellaan avaamaan CC0-lisenssillä.
- TSV koordinoi tutkijoille ja tutkimuksen tukipalveluille lisenssikoulutusta. TSV koordinoi yhdessä Suomen tiedekustantajien liiton, Suomen CC-ryhmän ja tutkimusorganisaatioiden kanssa tutkijoille ja tutkimuksen tukipalveluille lisenssikoulutusta.Julkaisut-alaviite-16
- Tutkimusorganisaatiot tarjoavat avoimiin lisensseihin liittyvää koulutusta ja tukea. Tutkimusorganisaatiot tarjoavat tutkijoilleen avoimiin lisensseihin liittyvää koulutusta ja tukea. Lisäksi ne huolehtivat siitä, että tutkijan on helppo saada tietoa julkaisukanavien lisenssimahdollisuuksista tutkimusorganisaatiolle oleellisilla tutkimusaloilla.
-
Tutkijat priorisoivat tutkimusten lähettämistä CC-lisenssin mahdollistaviin julkaisukanaviin. Tutkijat priorisoivatJulkaisut-alaviite-17 tutkimusten lähettämistä CC-lisenssin mahdollistaviin julkaisukanaviin.
- a) CC BY -lisenssin käyttämistä suositellaan ensisijaisena vaihtoehtona
Tavoite 4: Kansallinen välittömän avoimuuden julkaisumalli
Tutkimusyhteisö luo yhteisrahoitteisen julkaisumallin, joka mahdollistaa Suomessa julkaistavien tutkimusartikkeleiden välittömän avoimuuden.
Tavoitteen vaatimat toimenpiteet:
-
TSV fasilitoi yhteisrahoitteisen ja kestävän julkaisumallin luomisen. Viimeistään vuonna 2020 TSV fasilitoi yhteisrahoitteisen ja kestävän julkaisumallin luomisen.
- a) TSV on vastuussa olemassa olevan tiedelehtien toimittamiseen ja julkaisemiseen tarkoitetun Journal.fi-palvelun kehittämisestä ja ylläpidosta OKM:n resursoimana.
- Tutkimusorganisaatiot ja tutkimusrahoittajat sitoutuvat tutkijoiden arvioinnissa tasapuolisuuteen julkaisun kielen suhteen. Tutkimusorganisaatiot ja tutkimusrahoittajat sitoutuvat tutkijoiden arvioinnissa tasapuolisuuteen julkaisun kielen suhteen.
-
Kotimaiset tiedejulkaisijat huolehtivat julkaisujensa pitkäaikaissaatavuudesta kestävällä tavalla. Viimeistään vuonna 2022 kotimaiset tiedejulkaisijat huolehtivat julkaisujensa pitkäaikaissaatavuudesta kestävällä tavalla.
- a) Julkaisijat voivat ulkoistaa pitkäaikaissaatavuuden järjestämisen muulle luotetulle toimijalle.
Tutkimusjulkaisujen avoin saatavuus, Lehti- ja konferenssiartikkeleiden avoimen saatavuuden osalinjaus, Oppimisen ja oppimateriaalien sekä tutkimusjulkaisujen avoimuus. Korkeakoulu- ja tutkimusyhteisön kansallinen linjaus ja toimenpideohjelma 2021–2025: Opinnäytetöiden avoimuuden osalinjaus
Opinnäytetöiden avoin saatavuus
Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistuksessa todetaan: “Tutkimusyhteisössä vastuullinen avoimuus on osa tutkimuksen arkea läpi koko tutkimusprosessin, ja tutkimusorganisaatioissa on tätä tukevat arviointikäytännöt, kannustimet ja palvelut.” 7 Tämä koskee myös opinnäytetyöprosessia, ja tämä avoimuuden osalinjaus koskee kaikkia korkeakoulujen opinnäytetöitä (tutkintoon johtavat kandidaatintutkielmat, pro gradu työt, syventävien opintojen opinnäytetyöt, AMK ja YAMK-opinnäytetyöt, lisensiaatintyöt ja väitöskirjat).
Tutkimuksen avoimuudella mahdollistetaan tutkimustulosten laajempi käyttö tutkimusyhteisössä ja yhteiskunnassa, mikä lisää tutkitun tiedon vaikuttavuutta, sivistystä ja innovaatioita. Avoimuuden ja prosessin läpinäkyvyyden on tarkoitus myös tukea tutkimuksen laatua. Ammattikorkeakoulukontekstissa opinnäytetyö on asiantuntemusta edellyttävä ja osoittava tehtävä, jossa huomioidaan työelämän haasteiden näkökulmat, jolloin avoimuudesta voidaan katsoa olevan hyötyä erityisesti ammatillisesta näkökulmasta. Opinnäytetöiden avoimen saatavuuden osalinjaus on tehty palvelemaan näitä perustavoitteita opinnäytetöiden näkökulmasta.
Julkisessa oppilaitoksessa tehty opinnäytetyö on lähtökohtaisesti julkinen asiakirja 8 Opinnäytetyön julkisuus tarkoittaa, että työn metatiedot ovat esillä ja opinnäytetyö on suoraan tai pyydettäessä saatavilla. Tekijänoikeus ei PohjoisSuomen hallinto-oikeuden vuonna 2019 antaman päätöksen mukaan rajoita tiedon antamista julkisesta asiakirjasta, eikä tekijän lupaa toimittamiseen tarvita 9 Kaikki opinnäytetyöt ovat julkisia, mutta julkisuuden lisäksi tarvitaan toimia ja osaamista avoimuuden edistämiseksi julkaisemisen ja oppimisen näkökulmista.
Avoimuus on tieteen ja tutkimuksen perusarvo sekä osa vastuullista tutkimus ja opetustoimintaa ja oppimista. Välittömän avoimen saatavuuden tavoitteena on osaltaan nostaa tieteen ja tutkimuksen tasoa sekä lisätä niiden yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja näkyvyyttä 10 Opetus ja kulttuuriministeriön ohjeen 11 mukaan yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen tulee huolehtia, että opinnäytetöihin ei sisällytetä salassa pidettävää aineistoa, ja että opinnäytetyöt ovat julkisia heti hyväksymisen jälkeen. Jos opinnäytetyön tutkimusaineistoon sisältyy salassa pidettävää materiaalia, se on sijoitettava tausta tai liitännäisaineistoon, ei julkiseen opinnäytetyöhön. Julkisuuslaki määrittelee, mitä tietoja tulee pitää salaisena. 12
Maanpuolustuskorkeakoululla ja Poliisiammattikorkeakoululla on tarvittaessa mahdollisuus poiketa opinnäytetyön julkisuusvaatimuksesta turvaluokitukseen vedoten. Opinnäytetyön avoimuus tarkoittaa työn avaamista siten, että se on verkossa maksutta saatavilla. Joidenkin oppiaineiden opinnäytetöissä voi olla myös osia, kuten tapahtumia tai taiteellisia töitä, joita ei voida avata. Käytännössä opinnäytetyöstä voidaan avata lähinnä arkistointikelpoinen osa. Avoimuus ja avoimuuden aste ovat opinnäytteen tekijän valittavissa, mutta organisaation ja ohjaajan on varmistettava, että jokaisella opinnäytetyön tekijällä on mahdollisuus avoimuuteen sekä avoimuuden asteen määrittämiseen, muun muassa tarjoamalla tekijälle avoimuuden mahdollistava infrastruktuuri ja opastus. Opinnäytetyöt eivät ole lähtökohtaisesti julkaisuja, mutta väitöskirjat ovat myös tutkimusjulkaisuja. Samoin opinnäytetöihin sisältyvät artikkelit ovat julkaisuja, joihin sovelletaan Tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden linjausta. Opinnäytetyöt tarjotaan yleensä avoimesti saataville julkaisuarkistossa (esim. Theseus, organisaation julkaisuarkisto).
Opinnäytetyön vastuullinen avaaminen
Korkeakoulujen tehtäviin kuuluu tarjota opinnäytetyön ohjaajille ja tekijöille tukea ja opastusta opinnäytetöiden vastuulliseen avaamiseen. Olennaisena osana tukeen ja opastukseen kuuluu ohjeistaa, mitä lakeja (muun muassa tietosuoja-asetus, tekijänoikeuslaki) ja hyvän tieteellisen käytännön periaatteita opinnäytetöitä julkistettaessa ja mahdollisesti avattaessa pitää noudattaa. Ohjeistuksessa on hyvä neuvoa esimerkiksi, että opinnäytetöitä julkistettaessa ja avattaessa on kunnioitettava mahdollisten kolmansien osapuolien tekijänoikeuksia esimerkiksi käytettyjen kuvien osalta, ja että tutkimuskohteiden yksityisyydensuojaa on kunnioitettava. Korkeakoulujen tulee varmistaa, että opinnäytetyön ohjaajilla ja tekijöillä on tarpeeksi tukea ja ohjeistusta kaikkia opinnäytetöitä koskevien saavutettavuusvaatimusten täyttämiseen. Digitaalisen saavutettavuuden vähimmäisvaatimukset määritellään Laissa digitaalisten palveluiden tarjoamisesta, ja lisäksi opinnäytetöiden saavutettavuutta edellyttää Oppimisen ja oppimateriaalien avoimuuden kansallisen linjauksen kolmas periaate. Tarvittavaan tukeen sisältyvät esimerkiksi mallipohjat saavutettavien opinnäytetöiden tekemiseen.
Korkeakoulujen olisi syytä tarjota myös tukea ja ohjeistusta sopivan lisenssin valintaan, jos tekijä päättää avata opinnäytetyönsä. Avaamisessa tulee pääsääntöisesti hyödyntää Creative Commons eli CC-lisenssejä (ks. sanasto), koska laajalti levinneinä ne kertovat lukijalle ymmärrettävästi, miten hän saa opinnäytetyötä hyödyntää. Opinnäytetyön metatietojen avaamisessa kannattaa yleensä hyödyntää CC0-lisenssiä, joka mahdollistaa metatietojen vaivattoman jakamisen järjestelmästä toiseen. Opinnäytetyön ohjaajan vastuulla on ohjata tekijää vastuulliseen avaamiseen liittyvissä kysymyksissä korkeakoulun ohjeistusten ja tuen avulla. Opinnäytetyön tekijän vastuulla on viime kädessä noudattaa annettuja ohjeita.
Opinnäytetyön avaamisesta meritoituminen ja muut hyödyt
Avoimesti saatavilla oleva opinnäytetyö tavoittaa suuremman yleisön, ja avoimuus lisää työn vaikuttavuutta, kun muut opiskelijat ja tutkijat voivat hyödyntää jo tehtyä työtä. Avoimen tieteen ansioita, kuten aineistojen, menetelmien ja julkaisujen avaamista, pitäisi huomioida monipuolisemmin arvioinnissa, ja kansallisissa ja kansainvälisissä suosituksissa pyritäänkin vähentämään viittausmäärien painoarvoa erilaisissa arvioinneissa. 13
Avoin opinnäytetyö löytää lukijansa myös tiede ja tutkimusyhteisön ulkopuolella, ja avointa opinnäytetyötä voi käyttää käyntikorttina ja osaamisen näyttönä työuran alussa. Niin yritykset kuin asiantuntijaorganisaatiotkin voivat hyödyntää tuloksia käytännön ratkaisuissa ja kehittämistyössä. Koska yhteiskunnallinen vaikuttavuus on tärkeä osa akateemista meritoitumisjärjestelmää, opinnäytetyön jatkokäyttö tutkimusmaailman ulkopuolella hyödyttää myös sen laatijaa. Korkeakoulun näkökulmasta avoimet opinnäytetyöt kertovat koulutuksen tuottamasta osaamisesta sekä toiminnan vaikuttavuudesta ja laadusta 14 Opinnäytetyön avaaminen ja sen avoimuuden aste on aina opinnäytetyön tekijän valinta, jossa hän ottaa huomioon myös mahdollisen yhteistyökumppanin ja lainsäädännön. Näin ollen opinnäytetyön ohjaaja ei suoraan meritoidu opinnäytetyön avaamisesta.
Opinnäytetyöiden avoimen saatavuuden osalinjaustavoite ja sen edellyttämät toimenpiteet
Type | DocumentType:Policy |
---|---|
Name (fi) | Oppimisen ja oppimateriaalien sekä tutkimusjulkaisujen avoimuus. Korkeakoulu- ja tutkimusyhteisön kansallinen linjaus ja toimenpideohjelma 2021–2025: Opinnäytetöiden avoimuuden osalinjaus |
Name (sv) | Öppen utbildning och öppna lärresurser samt öppen tillgång till forskningspubliktioner. Policy och åtgärdsprogram för det finländska högskole- och forskarsamfundet 2021–2025: Delpolicy för öppen tillgång till lärdomsprov |
Name (en) | Open education and educational resources, open access to scholarly publications. National policy and executive plan by the higher education and research community for 2021–2025: Policy component for open access to theses |
Description (fi) | Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistuksessa todetaan: “Tutkimusyhteisössä vastuullinen avoimuus on osa tutkimuksen arkea läpi koko tutkimusprosessin, ja tutkimusorganisaatioissa on tätä tukevat arviointikäytännöt, kannustimet ja palvelut.” Tämä koskee myös opinnäytetyöprosessia, ja tämä avoimuuden osalinjaus koskee kaikkia korkeakoulujen opinnäytetöitä (tutkintoon johtavat kandidaatintutkielmat, pro gradu -työt, syventävien opintojen opinnäytetyöt, AMK- ja YAMK-opinnäytetyöt, lisensiaatintyöt ja väitöskirjat).
Tutkimuksen avoimuudella mahdollistetaan tutkimustulosten laajempi käyttö tutkimusyhteisössä ja yhteiskunnassa, mikä lisää tutkitun tiedon vaikuttavuutta, sivistystä ja innovaatioita. Avoimuuden ja prosessin läpinäkyvyyden on tarkoitus myös tukea tutkimuksen laatua. Ammattikorkeakoulukontekstissa opinnäytetyö on asiantuntemusta edellyttävä ja osoittava tehtävä, jossa huomioidaan työelämän haasteiden näkökulmat, jolloin avoimuudesta voidaan katsoa olevan hyötyä erityisesti ammatillisesta näkökulmasta. Opinnäytetöiden avoimen saatavuuden osalinjaus on tehty palvelemaan näitä perustavoitteita opinnäytetöiden näkökulmasta. |
Description (sv) | I Deklarationen för öppen vetenskap och forskning konstateras att "[a]nsvarsfull öppenhet är en del av forskningssamfundets vardag genom hela forskningsprocessen. Forskningsorganisationerna har utvärderingspraxis, incitament och tjänster som stöder öppen vetenskap och forskning." Detta gäller också lärdomsprovsprocessen, och denna delpolicy omfattar alla lärdomsprov som genomförs vid högskolor (kandidatavhandlingar som leder till examen, avhandlingar pro gradu, lärdomsprov för fördjupade studier i medicin, odontologi och veterinärmedicin, examensarbeten för yrkeshögskoleexamen och högre yrkeshögskoleexamen, licentiatavhandlingar samt doktorsavhandlingar).
Öppenhet i forskning möjliggör bredare användning av forskningsresultat i forskningssamfundet och samhället, vilket ökar den forskningsbaserade kunskapens genomslag samt bildning och innovation. Processens öppenhet och transparens ska också främja forskningens kvalitet. Sett ur yrkeshögskolesynvinkel kräver och demonstrerar ett lärdomsprov sakkunskap, och det beaktar också olika aspekter på arbetslivets utmaningar. Därmed kan öppenhet ses som särskilt värdefullt ur ett yrkesperspektiv. Delpolicyn för öppen tillgång till lärdomsprov är utformad för att tillgodose dessa grundläggande mål ur lärdomsprovens perspektiv. |
Description (en) | The Declaration for Open Science and Research states that "In the research community, responsible openness is a part of everyday research throughout the research process, and research organisations have assessment practices, incentives, and services in place to support this." This also applies to the thesis process, and this policy component on open access to theses applies to all theses completed in higher education institutions (bachelor’s and master’s theses at universities and universities of applied sciences, advanced studies theses, licentiate theses, and doctoral theses).
Open science enables a broader use of research results by the research community and society, thus increasing the impact of research as well as the level of scholarship and innovation in society. Openness and the transparency of the process are also intended to support the quality of research. In the context of universities of applied sciences, a thesis is a task that requires and demonstrates expertise and takes into account aspects of the challenges of working life, thus making openness particularly useful from a professional point of view. The policy component on open access to theses has been developed to serve these basic objectives from the perspective of theses. |
Field | Domain:ScholarlyPublications |
Validity start | 2020 |
Validity End | 2025 |
Tags | |
Has part | |
Is part of |
Sections
Ordinal | Name (fi) | Name (sv) | Name (en) | Type | |
---|---|---|---|---|---|
1 | Kustannusten hallinta | Hantering av kostnader | Cost management | Periaate | show / edit |
2 | Tasavertainen julkaisumahdollisuus | Likvärdig möjlighet att öppet publicera | Equal opportunity to publish | Periaate | show / edit |
3 | Yksittäinen arviointi | Enskild bedömning | Independent assessment | Periaate | show / edit |
4 | Dynaaminen arviointi | Dynamisk bedömning | Dynamic assessment | Periaate | show / edit |
Tavoite 1: Opinnäytetyöt ovat avoimesti saatavilla.
Kaikki vuodesta 2025 eteenpäin hyväksytyt opinnäytetyöt ovat avoimesti saatavilla.
Tavoitteen vaatimat toimenpiteet:
- Kaikilla opinnäytetyön tekijöillä on tasavertainen mahdollisuus julkaista opinnäytetyönsä avoimesti.. Kaikilla opinnäytetyön tekijöillä on tasavertainen mahdollisuus julkaista opinnäytetyönsä avoimesti. riippumatta esimerkiksi arvosanasta, tutkimusalasta, rahoituspohjasta tai uravaiheesta.
- Vuoteen 2025 mennessä korkeakoulut tarjoavat opinnäytetöiden ohjaajille ja tekijöille tukea ja opastusta opinnäytetöiden vastuulliseen avaamiseen. Opinnäytetyön ohjaajilla ja tekijöillä on tarvittava osaaminen opinnäytetöiden vastuulliseen avaamiseen..
- Korkeakoulut suosittelevat opinnäytetöiden arkistointikelpoisen osan Creative Commons -lisensointia tekijänoikeudet huomioiden. Alakohtaisesti voidaan käyttää myös muita avoimia lisenssejä, esimerkiksi avointen lähdekoodien lisenssit. 1. Korkeakoulut laativat opinnäytetöiden ohjaajille ja tekijöille ohjeistuksen opinnäytetöiden vastuulliseen avaamiseen. 2. Organisaatiot tarjoavat opinnäytetyön ohjaajalle ja tekijälle tukea sopivan avoimen lisenssin valinnassa. Kolmansien osapuolten oikeuksiin on kiinnitettävä huomiota lisensoinnissa..
- Opinnäytetöiden metatiedot, poisluettuna tiivistelmät, julkaistaan avoimesti CC0-lisenssillä.1. Organisaatiot tarjoavat tukea ja opastusta metatiedon tuottamiseen..
- Vuoteen 2025 mennessä korkeakoulu tarjoaa opinnäytetöihin sopimusmallipohjan yhteistyöhön yritysten ja muiden (kuten tutkimuslaitosten) kanssa. Sopimusmallin osana määritellään avoimuuden ehdot..
- Vuoteen 2025 mennessä korkeakoulu tarjoaa opinnäytetöihin sopimusmallipohjan yhteistekijyyttä varten, minkä avulla määritellään avoimuuden ehdot..
- Vuodesta 2025 lähtien korkeakoulu tukee ja kouluttaa opinnäytetyön ohjaajaa ja tekijää aineistonhallinnassa. Opinnäytetyön tekijä laatii aineistonhallintasuunnitelman opinnäytetyön tason vaatimassa laajuudessa, jos opinnäytteessä käsitellään tutkimusaineistoa. 1. Sekä ohjaaja että opinnäytetyön tekijä hallitsevat ja osaavat soveltaa FAIR-periaatteita. Organisaatio tarjoaa niiden hallintaan tukea esim. ohjeiden muodossa. Jos opinnäytetöihin sisältyviä tutkimusaineistoja avataan, niiden osalta menetellään Tutkimusaineistojen ja -menetelmien avoimen saatavuuden linjauksenmukaisesti..
- Saavutettavuusvaatimukset koskevat kaikkia opinnäytetöitä. Korkeakoulut tarjoavat opinnäytetöiden tekijälle saavutettavan mallipohjan tekstimateriaalille sekä ohjeet ja tukea sen käyttöön. Myös muihin opinnäytetyömuotoihin tarjotaan tukea, jotta tekijä pystyy tekemään niistä saavutettavia..
- Opinnäytetöihin sisältyvien artikkeleiden osalta menetellään Lehti- ja konferenssiartikkeleiden avoimen julkaisemisen osalinjauksen mukaisesti.1. Korkeakoulut tarjoavat tukea ja mallipohjia opinnäytetöihin sisällytettävien artikkeleiden uudelleenjulkaisulupien hankintaan.2. Artikkeliopinnäytetöissä viivästetyn julkaisemisen (embargo) käyttämistä tulee välttää.3. Tekijöiden tietoisuutta saalistajakustantajista ja niiden toimintatavoista lisätään..
- Korkeakoulut pyrkivät kattamaan kohtuulliset opinnäytetöiden avoimen julkaisemisen kustannukset (esim. kirjoittajamaksut, Teosto-maksut).1. Opinnäytetöiden tekijöitä informoidaan kirjoittajamaksuttomista artikkelien avoimista julkaisukanavista..
- Korkeakoulut tarjoavat julkaisuarkiston opinnäytetöiden avoimelle julkaisemiselle (esim. organisaation oma julkaisuarkisto, Theseus)..
- Portfolioihin ja aiempia oppimistuotoksia sisältäviin opinnäytetöihin voidaan soveltaa Avoimen oppimisen linjausta. Aiempi osaaminen tai opinnäytetyö tunnistetaan ja tunnustetaan tarvittaessa..
Sanasto
Avoin saatavuus: Julkaisu on Internetin kautta kokonaisuudessaan ilmaiseksi ja esteettömästi luettavissa, tulostettavissa ja kopioitavissa vähintään ei-kaupalliseen käyttöön.
CC-lisenssi: Creative Commons -lisenssi on kansainvälinen lisenssistandardi, jonka avulla tekijä voi jakaa osan tekijänoikeuksistaan ja antaa haluamansa vapaudet teoksen käyttäjälle, katsojalle tai kokijalle. Katso lisää: https://creativecommons.fi.
Embargo: Rajoitus, jonka mukaan aineiston vapaa käyttö alkaa vasta säädetyn odotusajan jälkeen esimerkiksi julkaisun ilmestyttyä.
FinELib: Suomalaisten yliopistojen, ammattikorkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja yleisten kirjastojen muodostama konsortio, jonka tehtävä on turvata ja parantaa elektronisten aineistojen saatavuutta.
Jatkokäyttöoikeus: Oikeus kopioida ja levittää edelleen tuotos ja käyttää sitä uusien töiden osana niin, että alkuperäislähteeseen viitataan hyvän tieteellisen käytännön mukaisesti. Jatkokäytöllä tarkoitetaan toisten kokoaman, johonkin muuhun tarkoitukseen kerätyn aineiston hyödyntämistä. Jatkokäytössä käytetään usein myös erilaisia menetelmiä kuin mitä alkuperäiset tutkijat ovat käyttäneet. Jatkokäyttöön viitataan usein myös termillä sekundaarianalyysi.
Julkaisu: Julkaisukanavassa ilmestynyt tutkimustuotos.
Julkaisuharkinta: Julkaisukanavan tekemä arviointi ja päätös luonnoksen julkaistavuudesta.
Julkaisukanava: Väline, jonka kautta julkaisu tavoittaa lukijat ja johon pääsemiseksi sen on saatava julkaisupäätös julkaisukanavan haltijalta.
Julkaisukanava: Väline, jonka kautta julkaisu tavoittaa lukijat ja johon pääsemiseksi sen on saatava julkaisupäätös julkaisukanavan haltijalta.
Julkaisutiedonkeruu: Opetus- ja kulttuuriministeriön määritelmien mukaisesti tehty suomalaisten tutkimusjulkaisujen tiedonkeruu. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää tietoja korkeakoulujen ohjaukseen sekä tiedepolitiikan valmisteluun.
Konferenssijulkaisu: Tieteellisessä kokouksessa pidettyyn esitykseen pohjautuva julkaisu.
Pitkäaikaissaatavuus: Tutkimusjulkaisujen ja niiden metadatan saatavuuden, luettavuuden, ymmärrettävyyden ja käytettävyyden varmistaminen myös kauas tulevaisuuteen.
Pre-print: Vertaisarvioimaton, julkisesti saavutettavaan tietokantaan tallennettu julkaisuluonnos.
Rinnakkaistallennus: Julkaisun tai julkaistavaksi hyväksytyn luonnoksen tallentaminen alkuperäisestä julkaisijasta riippumattomaan julkaisuarkistoon avoimesti saataville.
Tiedelehtisopimus: Suomalaisten korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja yleisten kirjastojen konsortio FinElibin neuvottelema e-aineistosopimus suomalaiselle tiedeyhteisölle.
Tutkimustietovaranto: Tutkimustietovaranto kokoaa ja välittää tietoja Suomessa tehtävästä tutkimuksesta esimerkiksi julkaisuista, tutkimusaineistoista, tutkimusinfrastruktuureista, tutkijoista ja tutkimushankkeista. CSC – Tieteen tietotekniikan keskus oy rakentaa valtakunnallista tutkimustietovarantoa opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta. Katso lisää: tiedejatutkimus.fi.
Tutkimustuotos: Yksilöitävissä oleva ilmentymä, joka välittää tietoa tehdystä tutkimuksesta ja siinä syntyneistä tuloksista.
Suomalainen tutkimusyhteisö: Suomalaisen tieteellisen tutkimusyhteisön muodostavat:
- yksittäiset suomalaiset ja ulkomaiset tutkijat ja tohtorikoulutettavat, jotka ovat affilioituneet suomalaisiin tutkimusorganisaatioihin, sekä apurahatutkijat, jotka ovat affilioituneet suomalaisiin tutkimusorganisaatioihin tai joiden työtä rahoittaa suomalainen tutkimusrahoittaja
- suomalaiset tutkimusorganisaatiot, kuten Suomen laeissa ja asetuksissa määritellyt yliopistot, ammattikorkeakoulut ja tutkimuslaitokset, tutkimusryhmineen ja yksittäisine tutkijoineen
- suomalaiset tutkimusrahoittajat, jotka ovat erikoistuneet rahoittamaan tieteellistä tutkimusta, kuten Suomen Akatemia, Business Finland ja lukuisat yksityiset säätiöt ja rahastot
- suomalaiset avoimen tieteen infrastruktuuria kehittävät palveluntuottajat, muun muassa CSC
- suomalaiset tieteelliset seurat
- suomalaiset tieteelliset akatemiat ja neuvottelukunnat
- suomalaiset tieteelliset kirjastot ja arkistot
- suomalaiset tieteelliset kustantajat.
Lähteet
- cOAlition S (2019): Plan S.
- DORA-julistus
- Suomen pysyvä edustusto, Bryssel EUE (2016): Kilpailukykyneuvoston päätös julkaisujen avoimuudesta vuonna 2020.
- European Commission (2018): Open Science Policy Platform recommendations.
- European Commission (2018): Commission Recommendation (EU) 2018/790 of 25 April 2018 on access to and preservation of scientific information.
- OA2020-Initiative
- Tutkimuseettinen neuvottelukunta (2018): Tieteellisten julkaisujen tekijyydestä sopiminen.
Type | DocumentType:Policy |
---|---|
Name (fi) | Tutkimusjulkaisujen avoin saatavuus |
Name (sv) | Öppen tillgång till forskningspublikationer |
Name (en) | Open access to scholarly publications |
Description (fi) | Tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden linjauksen tavoitteena on taata tutkimusyhteisölle ja tutkimustiedon soveltajille pääsy tutkittuun tietoon tavalla, joka ei ole koskaan ennen ollut mahdollista. Linjaus määrittelee periaatteet, tavoitteet ja toimenpiteet, joihin sitoutumalla ja joita edistämällä tutkimusyhteisö Suomessa voi saavuttaa tasavertaisen pääsyn tutkitun tiedon äärelle.
Linjaus koostuu yhteisistä periaatteista ja osalinjauksista, joissa määritellään tavoitteita ja toimenpiteitä. Periaatteissa määritellään yleiset ehdot tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden tavoittelulle. Ne sanoittavat tutkimusyhteisölle tärkeitä periaatteita, joista on pidettävä kiinni avoimuuden saavuttamiseksi. |
Description (sv) | Målet med denna policy är att garantera att forskningssamfundet och de som tillämpar forskning har tillgång till forskningsbaserad kunskap på ett sätt som aldrig tidigare varit möjligt. Policyn för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer fastställer principer, mål och åtgärder. Genom att förbinda sig till och främja dessa kan forskarsamfundet i Finland uppnå en jämlik tillgång till forskningsbaserad information. Policyn består av gemensamma principer och delpolicyer. Målen och åtgärderna fastställs i delpolicyerna. I principerna fastställs de allmänna villkoren för strävan efter öppen tillgång
till forskningspublikationer. De uttrycker viktiga principerna som forskningssamfundet bör hålla fast vid för att uppnå öppenhet. |
Description (en) | The objective of the policy is to guarantee that the research community and those applying research information in practice have access to researched information in a way that has never before been possible. The policy of open access to scholarly publications defines the
principles, objectives and actions. By committing and promoting these the research community in Finland can achieve equal access to researched information. This policy is composed of principles and policy components, which determine objectives and actions. The principles define the general terms under which open scholarly publication should be sought. They consist of important principles for the research community that must be adhered to in the effort to achieve open access. |
Field | Domain:ScholarlyPublications |
Validity start | 2020 |
Validity End | 2025 |
Tags | |
Has part | Lehtiartikkelien osalinjaus |
Is part of |
Sections
Ordinal | Name (fi) | Name (sv) | Name (en) | Type | |
---|---|---|---|---|---|
1 | Kustannusten hallinta | Hantering av kostnader | Cost management | Periaate | show / edit |
2 | Tasavertainen julkaisumahdollisuus | Likvärdig möjlighet att öppet publicera | Equal opportunity to publish | Periaate | show / edit |
3 | Yksittäinen arviointi | Enskild bedömning | Independent assessment | Periaate | show / edit |
4 | Dynaaminen arviointi | Dynamisk bedömning | Dynamic assessment | Periaate | show / edit |