Öppen tillgång till forskningsdata
Denna nationella delpolicy är det finländska forskningssamfundets1 gemensamma vägvisare för att främja öppen tillgång till forskningsdata. Delpolicyn gäller inte övriga forskningsmaterial eller -metoder, som i enlighet med policystrukturen kan behandlas i separata delpolicyer.
Delpolicyn för öppen tillgång till forskningsdata gäller i första hand forskningsdata som har producerats eller använts som en del av en forsknings- eller utvecklingsprocess från och med 1.7.2021, och
- vars forskare arbetar i eller är affilierad vid en finländsk forskningsorganisation och/eller forskare som har finländsk forskningsfinansiering,
eller
- där forsknings- eller utvecklingsprojekt i samband med vilket forskningsdata samlas in och används, hör till en finländsk forskningsorganisation och/eller har finländsk forskningsfinansiering.
Åtgärderna nedan tar inte ställning till organisationernas lösningar, så det är organisationernas uppgift att planera en helhet utgående från sina egna förutsättningar.
Mål 1: Datahanteringsplaner
Senast år 2023 har alla forsknings- och utvecklingsprojekt som inleder sin verksamhet datahanteringsplaner i vilka man tar hänsyn till olika vetenskapsgrenars behov och faserna i forskningsdatats livscykel. Planerna utarbetas som en del av kvalitetsledningen.
Åtgärder som krävs för att uppnå målet:
- Högskolorna erbjuder anvisningar, praxis och utbildning i planering av datahantering. Senast år 2022 erbjuder högskolorna anvisningar, praxis och utbildning i planering av datahantering för studenter, forskare och övrig personal.
- Datahanteringsplaner för varje fas av datats livscykel. Senast år 2023 inkluderar forskningsorganisationerna utarbetande och upprätthållande av datahanteringsplaner i forsknings- och tjänsteprocesserna för varje fas av datats livscykel.
- Handledare kan utvärdera och kommentera datahanteringsplaner. Senast år 2024 ombesörjer högskolorna att handledare för lärdomsprov kan utvärdera och kommentera datahanteringsplaner som en del av sin handledning.
- Forskningsorganisationerna stöder forskningsplanering i datahantering. Senast år 2022 stöder forskningsorganisationerna forskningsplanering så att man förberett tillräckliga resurser för datahantering och dess stöd samt kostnaderna för detta.
- Datahantering inkluderas i läroplaner. Högskolorna inkluderar utbildning inom datahantering i sina läroplaner både inom grundläggande utbildning och vidareutbildning då planerna uppdateras.
- Uppföljning för att säkra en god datahanteringspraxis. Senast år 2024 har forskningsorganisationerna utvecklat uppföljning för att säkra en god och ansvarsfull datahanteringspraxis.
- Datapolicyer som uppdateras regelbundet.. Senast år 2022 har forskningsorganisationerna datapolicyer som uppdateras regelbundet.
Mål 2: Verksamhetsmodeller för rättigheter, villkor och licenser
Senast år 2022 har forskningsorganisationerna verksamhetsmodeller som används för att tydligt avtala om rättigheter, villkor och licenser för användning av forskningsdata mellan alla som deltar i forskningsarbete.
Åtgärder som krävs för att uppnå målet:
- Rekommendationer om juridiska frågor för avtal. Under 2021 producerar Samordningen av öppen vetenskap en utredning om juridiska frågor gällande öppen vetenskap. I samarbete med det finländska forskningssamfundet skapas rekommendationer för avtalens innehåll.
- Grundprinciper för avtalande om rättigheter och ansvar. År 2021 har forskningsorganisationerna grundprinciper för avtalande om rättigheter och ansvar gällande forskningsdata. För special fall finns rådgivning och handledning.
- Instruering för lisensiering av forskningsdata. År 2021 instruerar forskningsfinansiärer och -organisationer forskare att forskningsdata som öppnas antingen bör licensieras med en ändamålsenlig licens eller åstadkomma samhälleligt genomslag genom kommersiell användning.
- Riktlinjer för återanvändning för forskningsmaterial med offentliga medel. År 2021 instruerar forskningsfinansiärer och -organisationer forskare i licensiering enligt lagstiftning om återanvändning av forskningsmaterial som producerats med offentliga medel.
- Utbildning i och rådgivning om rättigheter gällande forskningsdata samt licenser. År 2021 erbjuder forskningsorganisationer undervisning och/eller utbildning i och rådgivning om rättigheter gällande forskningsdata samt licenser för öppen vetenskap.
Mål 3: Dokumentetion stöder FAIR forskningsdata
Forskningsdata som producerats i forsknings- och utvecklingsprojekt påbörjade senast år 2022 har dokumenterats så att dokumentationen stöder forskningsdatats öppnande, fortsatta användning, sökbarhet, interoperabilitet och tillgänglighet.
Åtgärder som krävs för att uppnå målet:
- Forskningsorganisationer stöder forskarnas produktion av metadata. Senast år 2022 stöder forskningsorganisationer forskarnas produktion av metadata med stödtjänster och incitament.
- utbildning och stöd för dokumentation av forskningsdata. Senast år 2022 erbjuder forskningsorganisationerna utbildning och stöd för olika målgrupper samt verktyg för dokumentation av forskningsdata med hänsyn till utveckling av målgruppernas kompetens, olika vetenskapsgrenars behov och forskningens livscykel.
- Förberedning på kostnader för dokumentation. År 2021 stöder forskningsorganisationer forskningsplanering så att man i forskningsprojekt är förberedda på kostnader för dokumentation av material.
- Indikatorer för öppen vetenskap definieras. Senast år 2022 definierar arbetsgruppen för uppföljning av öppen vetenskap och forskning indikatorer för öppen vetenskap.
- Forskningsorganisationer använder lämpliga indikatorer. Senast år 2023 använder forskningsorganisationer lämpliga indikatorer, med hjälp av vilka de som en del av kvalitetssystemet följer upp sin utveckling inom god datahantering.
Mål 4: Lösningar för lagring och långtidsbevarande, infrastruktur samt tjänster
Senast år 2022 finns lösningar för lagring och långtidsbevarande, infrastruktur samt tjänster för forskningsdata. Dessa beaktar datats livscykel och följer praxis för god datahantering.
Åtgärder som krävs för att uppnå målet:
- Kartläggning av tjänster och inledening av utvecklingsåtgärder i organisationerna. År 2021 kartlägger finländska forskningsorganisationer befintliga tjänster som en del av det nationella arbetet med forskningsinfrastrukturer. Organisationerna inleder de utvecklingsåtgärder som behövs för deras del samt främjar användning av nationella och internationella tjänster.
- Anvisningar och stödtjänster för datahantering. Senast år 2022 producerar och erbjuder forskningsorganisationer i samarbete med nationella och internationella aktörer anvisningar och tillräckliga stödtjänster för lagring och publicering av data i enlighet med praxis för god datahantering, riktade till forskare och forskningsgrupper.
- icke-vinstdrivande centrala infrastrukturerna. Forskningssamfundet ser till att de centrala infrastrukturerna för öppna forskningsdata är icke-vinstdrivandeMaterial-fotnot-10.
Mål 5: Verksamhetsmodell för utnyttjande av expertis och mångprofessionellt samarbete
Senast år 2022 använder forskningsorganisationerna en verksamhetsmodell som utnyttjar expertis och mångprofessionellt samarbete vid utvecklingen av utbildningar, kompetens och de datahanteringstjänster som behövs. Verksamhetsmodellen bör inte begränsas till forskningsdata som öppnas, utan en god datahanteringshelhet kräver förvaltning av hela livscykeln oberoende av slutresultat.
Åtgärder som krävs för att uppnå målet:
- Nationellt och internationellt samarbete för kompetensutveckling. Forskningssamfundet utvecklar strukturer och innehåll för kompetens och tjänster i både nationellt och internationellt samarbete.
- Jämsidig erbjudande av utbildning i datahantering i forskningsorganisationer. År 2021 erbjuder forskningsorganisationer självständigt eller i samarbete med andra utvecklad utbildning i god datahantering som motsvarar samfundets behov för forskare, lärare, handledare och stödpersonal i alla skeden av karriären.
- Beskrivning om nödvändiga expertroller. Senast år 2023 beskriver forskningsorganisationer i nationellt samarbete hurdana expertroller som behövs samt skapar möjliga karriärvägar för dessa.
- Utveckling av expertutbildning som en del av undervisningsutbudet. Högskolorna utvecklar expertutbildning som en del av undervisningsutbudet.
Type | DocumentType: |
---|---|
Name (fi) | |
Name (sv) | |
Name (en) | |
Description (fi) | |
Description (sv) | |
Description (en) | |
Field | Domain: |
Validity start | |
Validity End | |
Tags | |
Has part | |
Is part of |
Sections No sections yet!