Lehtiartikkelien osalinjaus

Linjauskonesta
Versio hetkellä 6. tammikuuta 2023 kello 17.58 – tehnyt Admin (keskustelu | muokkaukset)
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Lehti- ja konferenssiartikkeleiden avoimen saatavuuden osalinjaus

Linjaus astuu voimaan 1.1.2020. Strategiset tavoitteet edellyttävät, että toimenpiteitä aloitetaan toteuttamaan välittömästi. Useiden tavoitteiden suunniteltu täyttymisaika on kuitenkin vuonna 2022 tai sen jälkeen.

Määritelmät

Lehti- ja konferenssiartikkeleiden linjaus koskee kotimaisia ja kansainvälisiä vertaisarvioituja tieteellisiä lehti- ja konferenssiartikkeleita (OKM:n julkaisutyyppiluokitus A, pois lukien A3), jotka lähetetään julkaisuharkintaan 1.1.2022 tai sen jälkeen ja

  • joissa kaikki kirjoittajat ovat suomalaisessa tutkimusorganisaatiossa1 työskenteleviä tai siihen affilioituneita tai suomalaisen tutkimusrahoittajan2 rahoituksella työskenteleviä tutkijoita

ja

  • joissa vastuukirjoittaja3 (yleensä corresponding author) on suomalaisessa tutkimusorganisaatiossa työskentelevä tai siihen affilioitunut tai suomalaisen tutkimusrahoittajan rahoituksella työskentelevä tutkija.4

Tässä linjauksessa tutkijalla tarkoitetaan suomalaisen tutkimusorganisaation palveluksessa olevaa tai siihen affilioitunutta tutkijaa tai suomalaisen tutkimusrahoittajan rahoituksella tutkimusta tekevää tutkijaa.

Välittömällä avoimuudella tarkoitetaan artikkelin vertaisarvioidun5 version julkaisemista avoimena julkaisijatahon/kustantajan kanavassa tai rinnakkaistallentamista tutkijan/tutkimusorganisaation kanavassa ilman kustantajan asettamia embargoja. Välitön avoimuus ei ota suoraan kantaa julkaisujen jatkokäyttöoikeuksiin, vaan ne määritellään erikseen.

Tavoitteet ja niiden edellyttämät toimenpiteet

Tavoite 1: Uudet tieteelliset artikkeli- ja konferenssijulkaisut ovat välittömästi avoimesti saatavilla

Viimeistään vuonna 2022 kaikki uudet tieteelliset artikkeli- ja konferenssijulkaisut ovat välittömästi avoimesti saatavilla.1

Tavoitteen vaatimat toimenpiteet:

  1. FinELib-lehdissä oikeus julkaista kaikki artikkelit avoimina tai rinnakkaistallentaa ne julkaisuhetkellä.. Viimeistään vuonna 2022 FinELibin tiedelehtisopimuksiin sisältyy oikeus julkaista kaikki artikkelit avoimina tai rinnakkaistallentaa ne julkaisuhetkellä.
  2. Välitön avoimuus suorissa sopimusneuvotteluissa. Tutkimusorganisaatiot pyrkivät saavuttamaan välittömän avoimuuden suorissa sopimusneuvotteluissa niiden kustantajien kanssa, jotka eivät ole mukana FinELibin tekemissä sopimuksissa.
  3. Avoimuuden takaavien kohtuullisten maksujen hyväksyminen. Tutkimusorganisaatiot voivat hyväksyä kohtuulliset yksittäisten artikkeleiden avoimen saatavuuden takaavat maksut silloin, kun kustantajan kanssa ei ole erillistä sopimusta.
  4. Tutkimusorganisaatiot mahdollistavat rinnakkaistallentamisen. Tutkimusorganisaatiot mahdollistavat omissa tai muiden ylläpitämissä julkaisuarkistoissa rinnakkaistallentamisen, jolla tavoitellaan välittömän avoimuuden saavuttamista silloin, kun artikkelia ei ole mahdollista julkaista avoimena julkaisijan kanavissa kohtuullisin kustannuksin.Julkaisut-alaviite-11
  5. Avoimen saatavuuden koulutus ja tuki. Tutkimusorganisaatiot tarjoavat tutkijoilleen tutkimusjulkaisujen avoimeen saatavuuteen liittyvää koulutusta ja tukea sekä huolehtivat, että tutkijan on helppo saada tietoa välittömän avoimuuden kriteerit täyttävistä julkaisukanavista tutkimusorganisaatiolle oleellisilla tutkimusaloilla.
  6. Johto luo edellytyksiä avoimelle saatavuudelle. Tutkimusorganisaatioiden ja tutkimusryhmien johto luo organisaation luonteen huomioivia edellytyksiä tutkimusjulkaisujen avoimelle saatavuudelle.
  7. Avoimen saatavuuden mahdollistavien julkaisukanavien priorisointi. Tutkijat priorisoivatJulkaisut-alaviite-12 tutkimusten lähettämistä välittömän avoimen saatavuuden mahdollistaviin julkaisukanaviin (mm. avoimen julkaisemisen kanavat ja rinnakkaistallentaminen)
  8. Tutkimusrahoittajat mahdollistavat kustannusten sisältymisen rahoitukseen. Tutkimusrahoittajat mahdollistavat avoimen saatavuuden kustannusten sisällyttämisen rahoitukseen.
  9. Artikkelimaksujen kohtuullisuuden mittareiden määrittely. Tutkimusorganisaatiot ja tutkimusrahoittajat määrittelevät Avoimen tieteen koordinaation koordinoimina mittareita, joilla artikkelimaksujen (Article Processing Charges eli APC) kohtuullisuutta arvioidaan. Mittareiden määrittelyssä seurataan kansainvälistä kehitystä (esim. Plan S).
  10. Luodaan toimintamalli uusien ja uudenlaisten avoimien julkaisukanavien kehittämiseen. Tutkimusorganisaatiot ja rahoittajat luovat yhteisen toimintamallin, jolla osallistutaan uusien ja uudenlaisten avoimien julkaisukanavien kehittämiseen ja tuetaan olemassa olevien kanavien muuntamista avoimiksi kestävällä tavalla sekä jo avointen kanavien vakiintumista.

Tavoite 2: Tieteellisten julkaisukanavien ja julkaisujen kokonaishinnat ovat läpinäkyviä ja julkisia

Tieteellisten julkaisukanavien ja julkaisujen kokonaishinnat ovat läpinäkyviä ja julkisia

Tavoitteen vaatimat toimenpiteet:

  1. FinELib julkaisee kustantajien kanssa solmitut tiedelehtisopimukset ja kokonaishinnat. FinELib julkaisee kustantajien kanssa solmitut tiedelehtisopimukset ja kokonaishinnat.Julkaisut-alaviite-13
  2. OKM jatkaa hintatietojen keräämistä. OKM jatkaa hintatietojen keräämistä myös tutkimusorganisaatioiden suoraan tilaamista aineistoista.
  3. FinELib kirjaa ESACin sopimusrekisteriin tiedelehtisopimukset. FinELib kirjaa kansainväliseen ESACinJulkaisut-alaviite-14 sopimusrekisteriin sinne soveltuvat FinELibin tiedelehtisopimukset.
  4. Sopimusehdot mahdollistavat hintatietojen julkaisemisen. Tutkimusorganisaatiot tavoittelevat sopimusehtoja, jotka mahdollistavat hintatietojen julkaisemisen.
  5. Suomen APC-maksutiedot ovat mukana OpenAPC:ssa. Viimeistään vuonna 2022 tutkimusorganisaatiot ja FinELib huolehtivat, että Suomen APC-maksutiedot ovat mukana OpenAPC:ssaJulkaisut-alaviite-15.
  6. Suomessa kotipaikkaansa pitävien tiedejulkaisujen kokonaishinnat ovat läpinäkyviä ja julkisia. Suomessa kotipaikkaansa pitävien tiedejulkaisujen kokonaishinnat ovat läpinäkyviä ja julkisia.

Tavoite 3: Uusille tutkimusjulkaisuille CC-lisenssi turvaamaan tutkijan oikeuksia

Viimeistään vuonna 2022 kaikille uusille tutkimusjulkaisuille määritellään avoimuuden takaava CC-lisenssi turvaamaan tutkijan oikeuksia.

Tavoitteen vaatimat toimenpiteet:

  1. FinELibin tiedelehtisopimuksiin sisältyy oikeus julkaista kaikki artikkelit avoimina. Viimeistään vuonna 2022 FinELibin tiedelehtisopimuksiin sisältyy oikeus julkaista kaikki artikkelit avoimina Creative Commons (CC) -lisenssillä.
    a) Jos rinnakkaistallennusta käytetään avoimuuden mahdollistamiseen, tulee myös silloin käyttää avoimuuden takaavaa CC-lisenssiä.
  2. Metatiedot suositellaan avaamaan CC0-lisenssillä. Julkaisutietojen tiedonsiirron varmistamiseksi metatiedot suositellaan avaamaan CC0-lisenssillä.
  3. TSV koordinoi tutkijoille ja tutkimuksen tukipalveluille lisenssikoulutusta. TSV koordinoi yhdessä Suomen tiedekustantajien liiton, Suomen CC-ryhmän ja tutkimusorganisaatioiden kanssa tutkijoille ja tutkimuksen tukipalveluille lisenssikoulutusta.Julkaisut-alaviite-16
  4. Tutkimusorganisaatiot tarjoavat avoimiin lisensseihin liittyvää koulutusta ja tukea. Tutkimusorganisaatiot tarjoavat tutkijoilleen avoimiin lisensseihin liittyvää koulutusta ja tukea. Lisäksi ne huolehtivat siitä, että tutkijan on helppo saada tietoa julkaisukanavien lisenssimahdollisuuksista tutkimusorganisaatiolle oleellisilla tutkimusaloilla.
  5. Tutkijat priorisoivat tutkimusten lähettämistä CC-lisenssin mahdollistaviin julkaisukanaviin. Tutkijat priorisoivatJulkaisut-alaviite-17 tutkimusten lähettämistä CC-lisenssin mahdollistaviin julkaisukanaviin.
    a) CC BY -lisenssin käyttämistä suositellaan ensisijaisena vaihtoehtona

Tavoite 4: Kansallinen välittömän avoimuuden julkaisumalli

Tutkimusyhteisö luo yhteisrahoitteisen julkaisumallin, joka mahdollistaa Suomessa julkaistavien tutkimusartikkeleiden välittömän avoimuuden.

Tavoitteen vaatimat toimenpiteet:

  1. TSV fasilitoi yhteisrahoitteisen ja kestävän julkaisumallin luomisen. Viimeistään vuonna 2020 TSV fasilitoi yhteisrahoitteisen ja kestävän julkaisumallin luomisen.
    a) TSV on vastuussa olemassa olevan tiedelehtien toimittamiseen ja julkaisemiseen tarkoitetun Journal.fi-palvelun kehittämisestä ja ylläpidosta OKM:n resursoimana.
  2. Tutkimusorganisaatiot ja tutkimusrahoittajat sitoutuvat tutkijoiden arvioinnissa tasapuolisuuteen julkaisun kielen suhteen. Tutkimusorganisaatiot ja tutkimusrahoittajat sitoutuvat tutkijoiden arvioinnissa tasapuolisuuteen julkaisun kielen suhteen.
  3. Kotimaiset tiedejulkaisijat huolehtivat julkaisujensa pitkäaikaissaatavuudesta kestävällä tavalla. Viimeistään vuonna 2022 kotimaiset tiedejulkaisijat huolehtivat julkaisujensa pitkäaikaissaatavuudesta kestävällä tavalla.
    a) Julkaisijat voivat ulkoistaa pitkäaikaissaatavuuden järjestämisen muulle luotetulle toimijalle.
Structured data
Type DocumentType:Policy
Name (fi) Lehti- ja konferenssiartikkeleiden avoimen saatavuuden osalinjaus
Name (sv) Delpolicy för öppen tillgång till journal- och konferensartiklar
Name (en) Policy component for open access to journal and conference articles
Description (fi) Lehti- ja konferenssiartikkeleiden linjaus koskee kotimaisia ja kansainvälisiä vertaisarvioituja tieteellisiä lehti- ja konferenssiartikkeleita (OKM:n julkaisutyyppi-luokitus A, pois lukien A3). Osalinjauksiin kirjatut tavoitteet ovat enemmän aikaan sidottuja päämääriä, ja niihin liittyy konkreettisia toimenpiteitä. Muuttuva kansainvälinen ympäristö vaikuttaa tavoitteisiin ja niiden toimenpiteisiin nopeammin kuin periaatteisiin.
Description (sv) Policyn för tidnings- och konferensartiklar gäller inhemska och internationella referentgranskade vetenskapliga tidnings- och konferensartiklar (UKM:s klassificering av publikationstyp A, med undantag av A3). Målsättningen i delpolicyerna utgörs närmast av tidsbundna mål och är förbundna med konkreta åtgärder. Den föränderliga internationella omvärlden inverkar på målen och åtgärderna snabbare än på principerna.
Description (en) The policy for journal articles and conference publications concerns Finnish and international peer-reviewed scientific journal articles and conference publications (Ministry of Education and Culture publication type classification A, excluding A3). The objectives in the policy components are more time-dependent goals, which involve concrete actions. Objectives and their associated actions will respond to a changing international environment more readily than the principles.
Field Domain:ScholarlyPublications
Validity start 2020
Validity End 2025
Tags
Has part
Is part of Julkaisut

Sections

Ordinal Name (fi) Name (sv) Name (en) Type
1 Uudet tieteelliset artikkeli- ja konferenssijulkaisut ovat välittömästi avoimesti saatavilla Nya vetenskapliga artikel- och konferenspublikationer omedelbart öppet tillgängliga. New scientific articles and conference publications will be immediately openly accessible. Tavoite show / edit
2 Tieteellisten julkaisukanavien ja julkaisujen kokonaishinnat ovat läpinäkyviä ja julkisia De vetenskapliga publiceringskanalernas och publikationernas totalpris är transparenta och offentliga The total cost of scholarly publication channels and individual publications is transparent and publicly available Tavoite show / edit
3 Uusille tutkimusjulkaisuille CC-lisenssi turvaamaan tutkijan oikeuksia CC-licens för nya forskningspublikationer för att skydda forskarens rättigheter CC-licence to all new research publications to protect researcher’s rights Tavoite show / edit
4 Kansallinen välittömän avoimuuden julkaisumalli Nationell publikationsmodell för omedelbar öppen tillgång National publication model for immediate open access Tavoite show / edit


Sivustoa ylläpitää Avoimen tieteen ja tutkimuksen (AVOTT) kansallisen koordinaation sihteeristö, joka toimii Tieteellisten seurain valtuuskunnassa (TSV) Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) rahoituksella. Avoimen tieteen ja tutkimuksen koordinaatio edistää avoimen tieteen ja tutkimuksen toteutumista sekä keskustelua sen mahdollisuuksista, haasteista sekä niiden ratkaisuista Suomessa.

Webbplatsen upprätthålls av Sekretariatet för den nationella samordningen av öppen vetenskap och forskning. Sekretariatet verkar vid Vetenskapliga samfundens delegation med finansiering från undervisnings- och kulturministeriet. Samordningen främjar öppen vetenskap och forskning samt diskussion kring dess möjligheter, utmaningar och lösningar i Finland.

This website is maintained by the Secretariat of the National Coordination for Open Science and Research in Finland (AVOTT), which operates in the Federation of Finnish Learned Societies (TSV) with funding from the Ministry of Education and Culture (OKM). The Open Science and Research Coordination promotes open science and research, as well as discussion on its opportunities, challenges and their solutions in Finland.