Julkaisut/sv

Från Linjauskone
Hoppa till:navigering, sök

Language versions: fi en sv

Öppen tillgång till forskningspublikationer, Delpolicy för öppen tillgång till journal- och konferensartiklar, Öppen utbildning och öppna lärresurser samt öppen tillgång till forskningspubliktioner. Policy och åtgärdsprogram för det finländska högskole- och forskarsamfundet 2021–2025: Delpolicy för öppen tillgång till lärdomsprov

Alku


Principer

Princip 1: Hantering av kostnader

De totala kostnaderna2 för tillgång till forskningspublikationer hålls som högst på nuvarande nivå efter övergången till öppen tillgång. I bedömningen av totalkostnaderna beaktas alla nuvarande kostnader och den totala mängden forskning.

Säkerställande och uppföljning av att principen genomförs:

  • Kartläggning av utgångsläget: Under 2020 kommer Nationalbiblioteket i samarbete med forskningsorganisationerna att utvärdera forskningsorganisationernas totala kostnader för tillgången till forskningspublikationer. Dessutom kommer Nationalbiblioteket att utvärdera de inhemska vetenskapsförläggarnas kostnader för öppen tillgång. I redogörelsen beaktas redan uppkomna kostnader för öppen tillgång.
  • Kontinuerlig uppföljning: Nationalbiblioteket följer varje år upp totalkostnaderna för tillgången till forskningspublikationer och förändringen i kostnadsstrukturen tillsammans med forskningsorganisationerna.

Princip 2: Likvärdig möjlighet att öppet publicera

Alla forskare har en likvärdig möjlighet att öppet publicera sin forskning oberoende av forskningsområde, finansieringsunderlag eller karriärskede.

Säkerställande och uppföljning av att principen genomförs:

  • Kartläggning av utgångsläget: Under 2020 kommer Samordningen för öppen vetenskap att bedöma de särskilda utmaningarna i anslutning till forskarnas likvärdiga möjligheter.
  • Kontinuerlig uppföljning: Samordningen för öppen vetenskap följer tillsammans med forskningsorganisationerna utvecklingen av de likvärdiga möjligheterna och tar upp olika sätt att öka den likvärdiga möjligheten för öppen publicering.

Princip 3: Enskild bedömning

Vid utvärdering av vetenskapliga publikationer bedöms enskilda forskningspublikationers kvalitet2 och öppen tillgång skilt för sig.

Säkerställande och uppföljning av att principen genomförs:

  • Kartläggning av utgångsläget: Under 2020 kommer det att utredas på vilket sätt öppen tillgång till publikationer beaktas i högskolornas och forskningsinstitutens system för utvärdering av forskare för närvarande.
  • Kontinuerlig uppföljning: Koordinering av regelbundna redogörelser för de olika sätt öppen tillgång till publikationer beaktas i högskolornas och forskningsinstitutens system för utvärdering av forskare.
    a) Publikationsforum följer upp den öppna tillgången i publikationskanalerna samt deras samband med publikationskanalernas genomsnittliga kvalitetsnivå.
    b) Rekommendationen för ansvarsfull utvärdering av forskare fastställer noggrannare vilken betydelse öppen tillgång till forskningen har i utvärderingen.Publikationer-not-4

Princip 4: Dynamisk bedömning

Vid utvärdering av forskare och forskning beaktas föränderliga och nya publiceringsformer som möjliggörs av öppen tillgång.

Säkerställande och uppföljning av att principen genomförs:

  • Kartläggning av utgångsläget: Under 2020 utreds på vilket sätt nya former av öppen publicering beaktas i högskolornas och forskningsinstitutens system för utvärdering av forskare.
  • Kontinuerlig uppföljning: Det utreds regelbundet på vilket sätt nya former av öppen publicering beaktas i högskolornas och forskningsinstitutens system för utvärdering av forskare.
    a) Forskningsorganisationer och forskningsfinansiärer förbinder sig att beakta öppenhet i sin utvärdering. I rekommendationen för ansvarsfull utvärdering av forskare fastställs öppenhet och utvärdering av forskningsresultat, inklusive data och forskningsmetoder, noggrannare. Öppen tillgång till forskningsdata behandlas noggrannare i en egen policy.


Loput

Referenser

  1. ^  Med en finländsk forskningsorganisation avses högskolor och offentliga forskningsinstitut som är registrerade i Finland.
  2. ^  Med finländska forskningsfinansiärer avses vilken som helst aktör som är registrerad i Finland och som finansierar vetenskaplig forskning.
  3. ^  Det bör kommas överens om vem som är korresponderande författare enligt rekommendationerna ”Att komma överens om upphovsmannaskapet till vetenskapliga publikationer”, vilka utarbetats av Forskningsetiska delegationen. Forskare som deltar i internationella samprojekt, som arbetar i finländska forskningsorganisationer eller som anslutit sig till sådana sporras emellertid att aktivt sträva efter att ta på sig rollen som korresponderande författare och att på så sätt även främja uppnåendet av målen för öppen vetenskap.
  4. ^  Då det gäller UKM:s datainsamling om öppenhet är det viktigt att observera att de täcker alla de publikationer som till någon del har författats av forskare som arbetar i organisationer som omfattas av rapporteringen.
  5. ^  Preprints, dvs. icke referentgranskade publikationsutkast som lagrats i en offentligt tillgänglig databas uppfyller inte definitionerna på öppenhet. Publikationer i internationella digitala arkiv uppfyller definitionerna på öppenhet efter utförd referentgranskning.

Sivustoa ylläpitää Avoimen tieteen ja tutkimuksen (AVOTT) kansallisen koordinaation sihteeristö, joka toimii Tieteellisten seurain valtuuskunnassa (TSV) Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) rahoituksella. Avoimen tieteen ja tutkimuksen koordinaatio edistää avoimen tieteen ja tutkimuksen toteutumista sekä keskustelua sen mahdollisuuksista, haasteista sekä niiden ratkaisuista Suomessa.

Webbplatsen upprätthålls av Sekretariatet för den nationella samordningen av öppen vetenskap och forskning. Sekretariatet verkar vid Vetenskapliga samfundens delegation med finansiering från undervisnings- och kulturministeriet. Samordningen främjar öppen vetenskap och forskning samt diskussion kring dess möjligheter, utmaningar och lösningar i Finland.

This website is maintained by the Secretariat of the National Coordination for Open Science and Research in Finland (AVOTT), which operates in the Federation of Finnish Learned Societies (TSV) with funding from the Ministry of Education and Culture (OKM). The Open Science and Research Coordination promotes open science and research, as well as discussion on its opportunities, challenges and their solutions in Finland.