Opinnäytetöiden osalinjaus/sv

From Linjauskone

Language versions: fi en sv

Öppen utbildning och öppna lärresurser samt öppen tillgång till forskningspubliktioner. Policy och åtgärdsprogram för det finländska högskole- och forskarsamfundet 2021–2025: Delpolicy för öppen tillgång till lärdomsprov

Öppen tillgång till lärdomsprov

I Deklarationen för öppen vetenskap och forskning konstateras att "[a]nsvarsfull öppenhet är en del av forskningssamfundets vardag genom hela forskningsprocessen. Forskningsorganisationerna har utvärderingspraxis, incitament och tjänster som stöder öppen vetenskap och forskning." (Samordningen av öppen vetenskap och forskning 2020, 3) Detta gäller också lärdomsprovsprocessen, och denna delpolicy omfattar alla lärdomsprov som genomförs vid högskolor (kandidatavhandlingar som leder till examen, avhandlingar pro gradu, lärdomsprov för fördjupade studier i medicin, odontologi och veterinärmedicin, examensarbeten för yrkeshögskoleexamen och högre yrkeshögskoleexamen, licentiatavhandlingar samt doktorsavhandlingar).Forskningens öppenhet möjliggör bredare användning av forskningsresultat i forskningssamfundet och samhället, vilket ökar den forskningsbaserade kunskapens genomslag, bildning och innovation.

Forskningsprocessens öppenhet och transparens främjer också forskningens kvalitet. Sett ur yrkeshögskolesynvinkel kräver och demonstrerar ett lärdomsprov sakkunskap, och det beaktar också olika aspekter på arbetslivets utmaningar. Därmed kan öppenhet ses som särskilt värdefullt ur ett yrkesperspektiv. Delpolicyn för öppen tillgång till lärdomsprov är utformad för att tillgodose dessa grundläggande mål ur lärdomsprovens perspektiv.Utgångspunkten är att ett lärdomsprov som görs vid en offentlig läroanstalt är en offentlig handling (Finlands grundlag 12.2 §; Offentlighetslagen 1 §). Att ett lärdomsprov är offentligt innebär att dess metadata är tillgängliga och att lärdomsprovet är tillgängligt direkt eller på begäran. Enligt ett beslut i Norra Finlands förvaltningsdomstol 2019 begränsar upphovsrätten inte rätten att lämna ut information om en offentlig handling, och upphovsmannens tillstånd krävs inte för att göra detta (Dnr 01976/17/1203). lärdomsprov är offentliga, men förutom offentlighet behövs åtgärder och kompetens inom såväl både publiceringsom utbildning för att främja öppenhet. Öppenhet är en grundläggande värdering inom vetenskap och forskning och också en del av ansvarsfull forskning och undervisning. Syftet med omedelbar öppen tillgång är att höja den vetenskapliga nivån och öka vetenskapens och forskningens samhälleliga genomslag (Samordningen av öppen vetenskap och forskning 2019, 2). Enligt undervisnings och kulturministeriets anvisningar (Dnr 3/500/2004) ska universitet och yrkeshögskolor se till att lärdomsprov inte innehåller sekretessbelagt material och att lärdomsprov är offentliga direkt efter att de godkänts. Om ett lärdomsprovs forskningsmaterial innehåller konfidentiellt material ska det placeras i en separat bilaga och inte i det offentliga lärdomsprovet. Offentlighetslagen definierar vilken information som ska hållas hemlig (§ 24). Försvarshögskolan och Polisyrkeshögskolan kan vid behov avvika från offentlighetskravet för lärdomsprov med hänvisning till sekretess.Att ett lärdomsprov är öppet tillgängligt innebär att det finns på nätet utan kostnad. I vissa discipliner kan lärdomsprov innehålla delar som inte kan göras öppet tillgängliga, till exempel evenemang eller konstnärliga verk. I praktiken är det främst den arkiverbara delen av lärdomsprovet som kan öppnas.Öppen tillgång och graden av öppenhet är upp till upphovspersonen, men organisationen och handledaren bör säkerställa att alla upphovspersoner har möjlighet att öppna sina lärdomsprov och att avgöra graden av öppenhet, bland annat genom att tillhandahålla infrastruktur och vägledning som möjliggör detta.Lärdomsprov är i princip inte publikationer, men doktorsavhandlingar är också forskningspublikationer. På samma sätt är artiklar som ingår i lärdomsprov publikationer, och då tillämpas Policyn för öppen tillgång till forskningspublikationer. Lärdomsprov görs vanligen öppet tillgängliga i ett publikationsarkiv (t.ex. Theseus, organisationens publikationsarkiv).

Anvarsfullt öppnäde av lärdomsprov

Till högskolornas uppgifter hör att ge handledare och upphovspersoner stöd och vägledning i att göra lärdomsprov öppet tillgängliga på ett ansvarsfullt sätt. En viktig del av detta är anvisningar om vilka lagar (bland annat dataskyddsförordningen, upphovsrättslagen) och principer för god vetenskaplig praxis som bör följas vid när lärdomsprov publiceras och eventuellt görs öppet tillgängligt. Anvisningarna bör informera bland annat om att man vid publicering och öppnande av lärdomsprov bör respektera eventuella tredje parters upphovsrättigheter, till exempel vad gäller bilder, och om att man bör respektera forskningspersonernas integritet.Högskolorna bör säkerställa att handledare och upphovspersoner får tillräckligt med stöd och vägledning för att uppfylla de som gäller för alla lärdomsprov. Minimikraven för digital tillgänglighet anges i lagen om tillhandahållande av digitala tjänster, och dessutom är tillgänglighet ett krav enligt den tredje principen i den nationella policyn för öppen utbildning och öppna lärresurser. Stödet inkluderar till exempel mallar för tillgängliga lärdomsprov.Högskolorna bör också ge stöd och vägledning vid val av lämplig licens om upphovspersonen beslutar att göra sitt lärdomsprov öppet tillgängligt. När ett lärdomsprov öppnas bör man i huvudsak använda Creative Commonslicenser (CClicenser, se ordlistan), eftersom de används i stor utsträckning och ger läsaren tydlig information om hur hen får använda lärdomsprovets. För att göra ett lärdomsprovs metadata öppet tillgängliga är det i allmänhet bäst att använda en CC0licens, som möjliggör enkel distribuering av metadata från ett system till ett annat.Det är handledarens ansvar att med hjälp av universitetets anvisningar och stöd vägleda upphovspersonen i frågor som rör ansvarsfull öppen tillgång. I sista hand är det upphovspersonens ansvar att följa de givna instruktionerna.

Meriter och andra fördelar med att göra ett lärdomsprov öppet tillgängligt

Ett öppet tillgängligt lärdomsprov når en bredare publik, och öppenheten ökar verkets genomslagskraft, eftersom andra studenter och forskare kan dra nytta av det arbete som redan gjorts. Förtjänster inom öppen vetenskap, till exempel att göra forskningsmaterial, metoder och publikationer öppet tillgängliga, bör beaktas i större utsträckning vid utvärdering, och nationella och internationella rekommendationer syftar till att minska vikten av citeringar i olika utvärderingar. (Samordningen av öppen vetenskap och forskning 2020b, 7; UNESCO 2021, 29; CoARA 2023, 5.)Ett öppet tillgängligt lärdomsprov hittar läsare också utanför forskningssamfundet och kan användas som ett visitkort och en demonstration av färdigheter i början av karriären. Både företag och sakkunnigorganisationer kan använda resultaten för praktiska lösningar och utvecklingsarbete. Eftersom samhälleligt genomslag är en viktig del av det akademiska meriteringssystemet, kommer användning av lärdomsprovet utanför forskningsvärlden att gynna också författaren. Ur högskolornas perspektiv är öppet tillgängliga lärdomsprov en återspegling av den kunskap som produceras inom utbildningarna samt av effektiviteten och kvaliteten på högskolornas verksamhet (se t.ex. Tolonen, Pudas & Marjamaa 2021).Att göra ett lärdomsprov öppet tillgängligt samt graden av öppenhet är alltid upp till upphovspersonen, som då bör beakta potentiella samarbetspartners samt lagstiftning. Därmed är öppen tillgång inte direkt meriterande för lärdomsprovets handledare.


Mål 1: Lärdomsprov är öppet tillgängliga.

Alla lärdomsprov som godkänns från och med 2025 är öppet tillgängliga.

Åtgärder som krävs för att uppnå målet:

  1. Alla har likvärdig möjlighet att göra sitt lärdomsprov öppet tillgängligt.. Alla har likvärdig möjlighet att göra sitt lärdomsprov öppet tillgängligt, oavsett till exempel betyg, forskningsområde, finansiering eller karriärskede.
  2. Senast 2025 ger högskolorna handledare och upphovspersoner stöd och vägledning i att göra lärdomsprov öppet tillgängliga på ett ansvarsfullt sätt. Handledare och upphovspersoner har de färdigheter som krävs för att öppna lärdomsprov på ett ansvarsfullt sätt..
  3. Högskolorna rekommenderar att Creative Commons-licens för lärdomsprovens arkiverbara delar, med beaktande av upphovsrättslagen. Beroende på läroämne kan även andra öppna licenser användas, till exempel licenser för öppen källkod. 1. Högskolorna tar fram anvisningar för handledare och upphovspersoner om hur man öppnar avhandlingar på ett ansvarsfullt sätt. 2. Organisationerna tillhandahåller stöd för handledare och upphovspersoner gällande val av lämplig öppen licens. Tredje parts rättigheter måste beaktas vid licensiering..
  4. Metadata för lärdomsprov, med undantag för sammanfattningar, publiceras öppet tillgängliga med en CC0-licens.1. Organisationerna tillhandahåller stöd och vägledning för generering av metadata..
  5. Senast 2025 tillhandahåller högskolan en avtalsmall för lärdomsprov som genomförs i samarbete med företag och andra organisationer (t.ex. forskningsinstitut). Som en del av avtalsmallen fastställs villkor för öppenhet..
  6. Senast 2024 tillhandahåller högskolan en avtalsmall för gemensamt upphovsmannaskap i lärdomsprov. Med hjälp av avtalsmallen fastställs villkor för öppenhet..
  7. Från och med 2025 stödjer och utbildar högskolan handledare och upphovspersoner i hantering av forskningsmaterial. Upphovspersonen upprättar en datahanteringsplan i den omfattning som lärdomsprovets nivå kräver, om lärdomsprovet behandlar forskningsmaterial. 1. Både handledaren och lärdomsprovets upphovsperson har kunskap om FAIR-principerna och kan tillämpa dem. Organisationen tillhandahåller stöd gällande principerna, till exempel i form av anvisningar. Om forskningsmaterial som ingår i lärdomsprovet öppnas, görs det i enlighet med Policyn för öppen tillgång till forskningsmaterial och metoder..
  8. Tillgänglighetskraven gäller alla lärdomsprov. Högskolorna tillhandahåller lärdomsprovets upphovsperson en tillgänglig mall för textmaterial samt anvisningar och stöd för dess användning. Stöd ges också för andra former av lärdomsprov, så att upphovspersonerna kan göra dem tillgängliga..
  9. För artiklar som ingår i lärdomsprov tillämpas Delpolicyn för öppen tillgång till journal- och konferensartiklar.1. Högskolorna tillhandahåller stöd och mallar för att inhämta återpubliceringstillstånd för artiklar som ska ingå i ett lärdomsprov.2. Fördröjd publicering (embargo) bör undvikas i artikelbaserade lärdomsprov.3. Upphovspersonernas kännedom om rovförlag och deras verksamhetssätt ökas..
  10. Högskolorna strävar efter att täcka rimliga kostnader för öppen publicering av lärdomsprov (t.ex. artikelavgifter, Teosto-avgifter).1. Lärdomsprovets upphovsperson informeras om öppna publiceringskanaler där artiklar kan publiceras utan artikelavgift..
  11. Högskolorna tillhandahåller ett publikationsarkiv för öppen publicering av lärdomsprov (t.ex. organisationens eget publikationsarkiv, Theseus)..
  12. För portfolior och lärdomsprov som innehåller tidigare lärresultat kan Policyn för öppen utbildning och öppna lärresurser tillämpas. Tidigare kunnande eller lärdomsprov identifieras och erkänns vid behov..

ORDLISTA

{{Term|Arkistointikelpoisuus}

Artikelavgift: En avgift som utgivaren av en tidskrift med öppen tillgång kan ta ut av författaren eller dennes organisation. Artikelavgifter kan tas ut av fullständigt öppet tillgängliga tidskrifter (s.k. gold open access) eller av hybridtidskrifter, där endast en del av innehållet är öppet tillgängligt. (Vetenskapstermbanken)


Creative Commons: Creative Commons, världens vanligaste öppna licenssystem, skapades 2001. Det är den rekommenderade licensen för öppet tillgängligt material i många länder. Creative Commons-licenser (länk på finska) är utformade för att vara lätta att använda och för-stå. Upphovspersonen väljer licens enligt sina egna mål sättningar. Utgångspunkten är att en CC-licens innehåller en oåterkallelig världsomspännande rätt att vidaredistribuera materialet. Genom att välja lämpliga ytterligare villkor bland de fyra nedan kan upphovspersonen begränsa dessa rättigheter på det sätt som hen anser lämpligt. Inga ytterligare begränsningar eller villkor kan knytas till CC-licensen. Läs mer: https://creativecommons.org/


Datahanteringsplanen: Datahanteringsplanen (DMP, Data Management Plan) är ett formellt och dynamiskt dokument som anger hur resurser hanteras under och efter ett lärdomsprov. Planen inkluderar t.ex. forskningsmaterial, analyssteg (t.ex. protokoll, algoritmer, procedurer), enheter och verktyg (t.ex. labbutrustning, reagen-, infrastruktur, programvara), övrig relevant dokumentation, versionshantering, bevarande, tjänster, villkor och bestämmelser samt öppen utveckling och delning av forskningsdata, -metoder och -infrastrukturer. (Samordningen av öppen vetenskap och forskning 2023, 33.)


Embargo: Begränsning, enligt vilken fri användning av materialet börjar först efter en reglerad väntetid efter att t.ex. en publikation kommit ut.


FAIR-principerna: FAIR-principerna har som mål att göra forskningsmaterial sökbart (Findable), tillgängligt (Accessible), interoperabelt (Interoperable) och återanvändbart (Reusable). Detta främjar effektiv tillgång till kunskap samt vetenskapliga upptäckter. (Samordningen av öppen vetenskap och forskning 2023, 33.)


Företagssamarbete: Med företagssamarbete avses samarbete mellan forskningsorganisationer och företag med eller utan vederlag. Samarbete kan variera mellan inofficiell växelverkan till organiserat samarbete. Samarbetsformer är bl.a. avtalsforskning, beställningsforskning, utbildning och konsultation. Samarbete kan finansieras av en organisation inom den offentliga eller privata sektorn.


Metadata: Med metadata avses beskrivande och sammanfattande information om forskningsmaterialets kontext, innehåll och struktur, behandling och/eller hantering samt insamling av det.


Offentlig: se Öppnande


Publikationsarkiv: Ett tekniskt system för lagring och öppen nätpublicering av vetenskapliga publikationer samt tjänster uppbyggda kring det. (Vetenskapstermbanken)


Rovpublikation: En tidskrift eller annan publikation som utger sig för att vara vetenskaplig men som försummar en vetenskaplig utgivares ansvar gällande till exempel sakkunniggranskning och baserar sin verksamhet på aggressiv marknadsföring och avgifter som tas ut av författare. (Vetenskapstermbanken)


Tillgång: Tillgång avser t.ex. att information i en allmän handling är tillgänglig, dvs. att informationen i handlingen kan användas vid önskad tidpunkt och på önskat sätt. En tillgänglig handling kan vara t.ex. öppet tillgänglig eller tillgänglig på begäran.


Tillgänglighet: Digital tillgänglighet innebär att stödja likvärdighet och delaktighet, alltså att “så många som möjligt kan använda webbtjänster så enkelt som möjligt och att tillgänglighet beaktas i planeringen och genomförandet av tjänsterna” (Samordningen av öppen vetenskap och forskning 2021, 9). Offentliga handlingar, t.ex. lärdomsprov, är tillgängliga. Till tillgänglighet hör gott tek-niskt genomförande, användarvänlighet och begripligt innehåll. (Samordningen av öppen vetenskap och forskning 2021, 9–10).


Öppen licens: Ett färdigt formulerat användningstillstånd, vars användarvillkor måste uppfyllas för att materialet ska få användas. Alla kan läsa öppet publicerat material. Den som vill använda materialet offentligt måste följa licensvillkoren. Mottagaren av verket kan alltså följa villkoren i den öppna licensen, vilket inkluderar t.ex. angivande av upphovsperson och källa på det sätt som upphovspersonen formulerat. Mottagaren erhåller de rättigheter som licensen ger (t.ex. rätt till att distribuera vidare och modifiera) genom att följa villkoren i licensen. (Samordningen av öppen vetenskap och forskning 2020, 2; på finska)


Öppnande: Att göra ett lärdomsprov öppet tillgängligt innebär att den arkiverbara delen av avhandlingen publiceras på nätet utan kostnad. Ett lärdomsprovs offentlighet i sin tur innebär att dess metadata föreligger och att lärdomsprovet är tillgängligt direkt eller på begäran. Ett offentligt lärdomsprov är alltså inte nödvändigtvis öppet tillgängligt.

Structured data
Type DocumentType:
Name (fi)
Name (sv)
Name (en)
Description (fi)
Description (sv)
Description (en)
Field Domain:
Validity start
Validity End
Tags
Has part
Is part of

Sections No sections yet!

References

  1. ^  (Samordningen av öppen vetenskap och forskning 2020, 3)
  2. ^  (Finlands grundlag 12.2 §; Offentlighetslagen 1 §).
  3. ^  (Dnro 01976/17/1203).
  4. ^  (Samordningen av öppen vetenskap och forskning 2019, 2).
  5. ^  (Dnro 3/500/2004)
  6. ^  (§ 24).
  7. ^  (Samordningen av öppen vetenskap och forskning 2020b, 7; UNESCO 2021, 29; CoARA 2023, 5.)
  8. ^  (se t.ex. Tolonen, Pudas & Marjamaa 2021).

Sivustoa ylläpitää Avoimen tieteen ja tutkimuksen (AVOTT) kansallisen koordinaation sihteeristö, joka toimii Tieteellisten seurain valtuuskunnassa (TSV) Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) rahoituksella. Avoimen tieteen ja tutkimuksen koordinaatio edistää avoimen tieteen ja tutkimuksen toteutumista sekä keskustelua sen mahdollisuuksista, haasteista sekä niiden ratkaisuista Suomessa.

Webbplatsen upprätthålls av Sekretariatet för den nationella samordningen av öppen vetenskap och forskning. Sekretariatet verkar vid Vetenskapliga samfundens delegation med finansiering från undervisnings- och kulturministeriet. Samordningen främjar öppen vetenskap och forskning samt diskussion kring dess möjligheter, utmaningar och lösningar i Finland.

This website is maintained by the Secretariat of the National Coordination for Open Science and Research in Finland (AVOTT), which operates in the Federation of Finnish Learned Societies (TSV) with funding from the Ministry of Education and Culture (OKM). The Open Science and Research Coordination promotes open science and research, as well as discussion on its opportunities, challenges and their solutions in Finland.