Lehtiartikkelien osalinjaus/sv: Skillnad mellan sidversioner

Från Linjauskone
Hoppa till:navigering, sök
Ingen redigeringssammanfattning
Ingen redigeringssammanfattning
Rad 22: Rad 22:


{{interlanguagelink: sv|Lehtiartikkelit}}
{{interlanguagelink: sv|Lehtiartikkelit}}
{{DocumentTitle}}
__NOEDITSECTION__
__NOEDITSECTION__
__TOC__
__TOC__

Versionen från 6 januari 2023 kl. 19.18

Delpolicy för öppen tillgång till journal- och konferensartiklar

Policyn träder i kraft den 1 januari 2020. De strategiska målen förutsätter att åtgärderna börjar verkställas omedelbart. Tidpunkten för när flera av målen är avsedda att uppnås infaller emellertid 2022 eller senare.

Definitioner

Policyn för tidnings- och konferensartiklar gäller inhemska och internationella referentgranskade vetenskapliga tidnings- och konferensartiklar (UKM:s klassificering av publikationstyp A, med undantag av A3), vilka skickas för övervägande om publicering 1.1.2022 eller senare och

  • där alla författare arbetar i en finländsk forskningsorganisation2, har anslutit sig till en sådan eller arbetar med stöd av finansiering från en finländsk forskningsfinansiär3

eller

  • är den korresponderande författaren4 (i allmänhet corresponding author) är en forskare som arbetar i en finländsk forskningsorganisation, som är affilierad till en sådan eller som arbetar med stöd av finansiering från en finländsk forskningsfinansiär.5

I denna policy avses med forskare en forskare som arbetar i en finländsk forskningsorganisation, som har anslutit sig till en sådan eller som arbetar med stöd av finansiering från en finländsk forskningsfinansiär.

Med omedelbar öppenhet avses publicering av en referentgranskad6 version av en artikel som en öppen publikation i utgivarens/förläggarens kanal eller parallellpublicering i forskarens/forskningsorganisationens kanal utan att förläggaren kräver embargo. Omedelbar öppen tillgång tar inte någon direkt ställning till den fortsatta rätten att använda publikationerna, utan den fastställs separat.

Strategiska principer och ansvar för genomförandet av dem

Mål 1: Nya vetenskapliga artikel- och konferenspublikationer omedelbart öppet tillgängliga.

Senast år 2022 är alla nya vetenskapliga artikel- och konferenspublikationer omedelbart öppet tillgängliga.2

Åtgärder som krävs för att uppnå målet:

  1. FinELibs tidskrifter har rätt att publicera alla artiklar som är öppna eller parallella vid tidpunkten för publiceringen.. Senast 2022 innehåller FinELibs avtal med vetenskapliga tidskrifter rätten att publicera alla artiklar som öppna eller att parallellpublicera dem vid publiceringstidpunkten.
  2. Omedelbar öppenhet i direkta avtalsförhandlingar. Forskningsorganisationerna strävar efter att uppnå omedelbar öppenhet i sina direkta avtalsförhandlingar med de förläggare som inte omfattas av FinElibs avtal.
  3. Godkännande av rimliga avgifter för öppenhet. Forskningsorganisationerna kan godkänna skäliga avgifter som garanterar öppen tillgång till enskilda artiklar i de fall då det inte ingåtts ett skilt avtal med förläggaren.
  4. Forskningsorganisationer möjliggör parallellpublicering. Forskningsorganisationerna gör det möjligt att parallellpublicera i egna digitala arkiv eller i arkiv som tillhandahålls av andra, genom vilket man strävar efter omedelbar öppen tillgång i de fall då det inte är möjligt att publicera artikeln öppet i utgivarens kanaler till skäliga kostnader.Publikationer-not-11
  5. Öppen tillgång utbildning och support. Forskningsorganisationerna erbjuder sina forskare utbildning och stöd i anslutning till öppen tillgång till vetenskapliga publikationer och ser till att forskare lätt kan få information om de publiceringskanaler som uppfyller villkoren på omedelbar öppen tillgång inom de forskningsområden som är väsentliga för forskningsorganisationen.
  6. Hantering skapar förutsättningar för öppen tillgång. Forskningsorganisationernas och forskningsgruppernas ledning skapar förutsättningar för öppen tillgång till forskningspublikationer, vilka tar hänsyn till organisationens karaktär.
  7. Prioritering av publiceringskanaler som möjliggör öppen tillgång. Forskarna prioriterarPublikationer-not-12 att skicka sin forskning till publiceringskanaler som möjliggör omedelbar öppen tillgång (bl.a. kanaler för öppen tillgång och parallellpublicering).
  8. Forskningsfinansiärer gör det möjligt att inkludera kostnader i finansieringen. Forskningsfinansiärerna gör det möjligt att inkludera kostnaderna för öppen tillgång i finansieringen.
  9. Fastställande av rimliga åtgärder för artikelavgifter. Koordinerat av Samordningen för öppen vetenskap, forskningsorganisationerna och forskningsfinansiärerna fastställer mätare med vilka artikelavgifternas (Article Processing Charges, dvs. APC) skälighet bedöms. Mätarna fastställs enligt den internationella utvecklingen (t.ex. Plan S).
  10. Skapa en verksamhetsmodell för utveckling av nya och nya typer av öppna publiceringskanaler. Forskningsorganisationer och finansiärer skapar en gemensam verksamhetsmodell för att delta i utvecklandet av nya och nya former av öppna publiceringskanaler och att stöda existerande kanaler att bli mer öppna på ett hållbart sätt samt att etablera de kanaler som redan möjliggör öppen tillgång.

Mål 2: De vetenskapliga publiceringskanalernas och publikationernas totalpris är transparenta och offentliga

De vetenskapliga publiceringskanalernas och publikationernas totalpris är transparenta och offentliga

Åtgärder som krävs för att uppnå målet:

  1. FinELib publicerar avtalen som ingåtts med förläggarna av vetenskapliga tidskrifter, inklusive deras totalpris.. FinELib publicerar avtalen som ingåtts med förläggarna av vetenskapliga tidskrifter, inklusive deras totalpris.Publikationer-not-13
  2. UKM fortsätter att samla in prisinformation. UKM fortsätter att samla in prisinformation även om det material som forskningsorganisationerna beställer direkt.
  3. FinELib registrerar vetenskapliga tidskriftskontrakt i ESACs avtalsregister. FinELib för in de avtal som det ingått med vetenskapliga tidskrifter och som lämpar sig för det internationella ESACsPublikationer-not-14 avtalsregister.
  4. Avtalsvillkoren gör det möjligt att offentliggöra prisinformation. Forskningsorganisationerna eftersträvar avtalsvillkor som gör det möjligt att publicera prisuppgifter.
  5. Finlands APC-avgifter finns med i OpenAPC. Forskningsorganisationerna och FinELib ser till att uppgifter om Finlands APC-avgifter senast 2022 finns med i OpenAPCPublikationer-not-15 .
  6. Totalpris för de vetenskapliga publikationer som har sin hemort i Finland är transparenta och offentligt tillgängliga. Totalpris för de vetenskapliga publikationer som har sin hemort i Finland är transparenta och offentligt tillgängliga.

Mål 3: CC-licens för nya forskningspublikationer för att skydda forskarens rättigheter

Senast 2022 fastställs alla nya forskningspublikationer med en CC-licens som garanterar öppen tillgång i syfte att trygga forskarens rättigheter.

Åtgärder som krävs för att uppnå målet:

  1. FinELibs vetenskapliga tidskriftsavtal omfattar rätten att publicera alla artiklar öppna. Senast 2022 innehåller FinELibs avtal med vetenskapstidskrifter rätten att publicera alla artiklar som öppna med en Creative Commons (CC)-licens.
    a) Om parallellpublicering används för att möjliggöra öppen tillgång, ska även då en CC-licens som garanterar öppenhet användas.
  2. Rekommenderas det att metadatan öppnas med CC0-licens. För att säkerställa överföringen av publikationsinformationen rekommenderas det att metadatan öppnas med CC0-licens.
  3. Vetenskapliga samfundens delegation koordinerar licensutbildning för forskare och forskningens stödtjänster. Vetenskapliga samfundens delegation koordinerar licensutbildning för forskare och forskningens stödtjänster tillsammans med Förbundet för vetenskapspublicering i Finland, Finlands CC-grupp och forskningsorganisationerna.Publikationer-not-16
  4. Forskningsorganisationer tillhandahåller utbildning och support till öppna licenser. Forskningsorganisationerna erbjuder sina forskare utbildning och stöd i anslutning till öppna licenser. Dessutom ser de till att forskaren lätt kan få tillgång till information om publiceringskanalernas licensmöjligheter inom de forskningsområden som är väsentliga för forskningsorganisationen.
  5. Forskarna prioriterar att skicka sin forskning till de publiceringskanaler där CC-licensen kan användas. Forskarna prioriterarPublikationer-not-17 att skicka sin forskning till de publiceringskanaler där CC-licensen kan användas.
    a) Användningen av CC BY-licens rekommenderas som första alternativ.

Mål 4: Nationell publikationsmodell för omedelbar öppen tillgång

Forskningssamfundet skapar en samfinansierad publiceringsmodell som möjliggör omedelbar öppen tillgång till forskningsartiklar som publiceras i Finland.

Åtgärder som krävs för att uppnå målet:

  1. Vetenskapliga samfundens delegation faciliterar framtagandet av en samfinansierad och hållbar publiceringsmodell.. Senast 2020 faciliterar Vetenskapliga samfundens delegation framtagandet av en samfinansierad och hållbar publiceringsmodell.
    a) Vetenskapliga samfundens delegation bär ansvar för utvecklandet och upprätthållandet av den befintliga Journal.fi-tjänsten som är avsedd för redigering och publicering av vetenskapstidskrifter. Tjänsten resurseras av UKM.
  2. Forskningsorganisationerna och forskningsfinansiärerna förbinder sig att vara jämlika i utvärderingen av forskarna då det gäller det publicerade språket. Forskningsorganisationerna och forskningsfinansiärerna förbinder sig att vara jämlika i utvärderingen av forskarna då det gäller det publicerade språket.
  3. Ser de inhemska utgivarna av vetenskapstidskrifter till att deras publikationer finns tillgängliga under en lång tid på ett hållbart sätt. Senast 2022 ser de inhemska utgivarna av vetenskapstidskrifter till att deras publikationer finns tillgängliga under en lång tid på ett hållbart sätt.
    a) Utgivarna kan lägga ut ordnandet av långtidsbevarandet på en annan pålitlig aktör.
The combination "sv":"Lehtiartikkelit" already exists for page "Julkaisut/sv" therefore no additional interlanguage annotation was created.

Sivustoa ylläpitää Avoimen tieteen ja tutkimuksen (AVOTT) kansallisen koordinaation sihteeristö, joka toimii Tieteellisten seurain valtuuskunnassa (TSV) Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) rahoituksella. Avoimen tieteen ja tutkimuksen koordinaatio edistää avoimen tieteen ja tutkimuksen toteutumista sekä keskustelua sen mahdollisuuksista, haasteista sekä niiden ratkaisuista Suomessa.

Webbplatsen upprätthålls av Sekretariatet för den nationella samordningen av öppen vetenskap och forskning. Sekretariatet verkar vid Vetenskapliga samfundens delegation med finansiering från undervisnings- och kulturministeriet. Samordningen främjar öppen vetenskap och forskning samt diskussion kring dess möjligheter, utmaningar och lösningar i Finland.

This website is maintained by the Secretariat of the National Coordination for Open Science and Research in Finland (AVOTT), which operates in the Federation of Finnish Learned Societies (TSV) with funding from the Ministry of Education and Culture (OKM). The Open Science and Research Coordination promotes open science and research, as well as discussion on its opportunities, challenges and their solutions in Finland.