Ero sivun ”Tutkimusdatan avoin saatavuus” versioiden välillä

Linjauskonesta
Loikkaa:valikkoon, hakuun
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
=Tutkimusdatan avoin saatavuus=
=Tutkimusdatan avoin saatavuus=
__TOC__
__TOC__
 
__NOEDITSECTION__
__NOREFERENCELIST__
Tämä kansallinen osalinjaus on suomalaisen tutkimusyhteisön<ref>Tutkimusyhteisön määritelmässä noudatetaan [https://doi. org/10.23847/isbn.9789525995237 ''Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistuksen 2020–2025'' (2020, 5)] määritelmää. </ref> yhteinen suunnannäyttäjä tutkimusdatojen avoimen saatavuuden edistämiseksi. Osalinjaus ei koske muita tutkimusaineistoja eikä -menetelmiä, vaan linjausrakenteen mukaisesti niitä voidaan käsitellä omissa osalinjauksissaan.
Tämä kansallinen osalinjaus on suomalaisen tutkimusyhteisön<ref>Tutkimusyhteisön määritelmässä noudatetaan [https://doi. org/10.23847/isbn.9789525995237 ''Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistuksen 2020–2025'' (2020, 5)] määritelmää. </ref> yhteinen suunnannäyttäjä tutkimusdatojen avoimen saatavuuden edistämiseksi. Osalinjaus ei koske muita tutkimusaineistoja eikä -menetelmiä, vaan linjausrakenteen mukaisesti niitä voidaan käsitellä omissa osalinjauksissaan.


Rivi 16: Rivi 17:
==Tavoitteet ja toimenpiteet==
==Tavoitteet ja toimenpiteet==
{{DocumentSections2|Objective|{{SUBPAGENAME}}|{{ROOTPAGENAME}} }}
{{DocumentSections2|Objective|{{SUBPAGENAME}}|{{ROOTPAGENAME}} }}
<noinclude>
{{interlanguagelink: fi|Tutkimusdata}}
{{Document
{{Document
|Type=Policy
|Type=Policy
Rivi 46: Rivi 49:
|Validity End=2025
|Validity End=2025
}}
}}
<noinclude>
{{interlanguagelink: fi|Tutkimusdata}}
</noinclude>
</noinclude>
__NOEDITSECTION__
__NOREFERENCELIST__

Versio 6. tammikuuta 2023 kello 18.02

Tutkimusdatan avoin saatavuus


Tämä kansallinen osalinjaus on suomalaisen tutkimusyhteisön[1] yhteinen suunnannäyttäjä tutkimusdatojen avoimen saatavuuden edistämiseksi. Osalinjaus ei koske muita tutkimusaineistoja eikä -menetelmiä, vaan linjausrakenteen mukaisesti niitä voidaan käsitellä omissa osalinjauksissaan.

Tutkimusdatan avoimen saatavuuden osalinjaus koskee ensisijaisesti tutkimusdataa, joka on tuotettu tai käytetty osana tutkimus- tai kehittämisprosessia 1.7.2021 tai sen jälkeen ja

  • jossa tutkija on suomalaisessa tutkimusorganisaatiossa työskentelevä tai siihen affilioitunut ja/tai suomalaisen tutkimusrahoittajan rahoituksella työskentelevä tutkija

tai

  • jossa tutkimus- tai kehittämisprojekti, jonka yhteydessä tutkimusdata kootaan tai käytetään, sijoittuu suomalaiseen tutkimusorganisaatioon ja/tai on suomalaisen tutkimusrahoittajan rahoittama.

Toimenpiteissä ei oteta kantaa siihen, miten organisaatiot ratkaisevat asiat, joten tutkimusorganisaatioille on jätetty tehtäväksi suunnitella kokonaisuus omista lähtökohdistaan käsin.

Tavoitteet ja toimenpiteet

Tavoite 1: Datanhallintasuunnitelmat

Viimeistään vuonna 2023 kaikille aloittaville tutkimus- ja kehittämisprojekteille on osana laadunhallintaa laadittu datanhallintasuunnitelmat, joissa on huomioitu eri tieteenalojen tarpeita ja tutkimusdatan elinkaaren vaiheet.

Tavoitteen vaatimat toimenpiteet:

  1. Korkeakoulut tarjoavat ohjeet, käytänteet ja koulutusta datanhallinnan suunnitteluuun. Viimeistään vuonna 2022 korkeakoulut tarjoavat ohjeet, käytänteet ja koulutusta datanhallinnan suunnitteluun opiskelijoille, tutkijoille ja muulle henkilöstölle
  2. Datanhallintasuunnitelma osaksi aineiston elinkaaren kaikkia vaiheita. Viimeistään vuonna 2023 tutkimusorganisaatiot sisällyttävät datanhallintasuunnitelman laadinnan ja ylläpidon osaksi tutkimus- ja palveluprosesseja aineiston elinkaaren jokaisessa vaiheessa
  3. Ohjaajat osaavat arvioida ja kommentoida datanhallintasuunnitelmia. Viimeistään vuonna 2024 korkeakoulut huolehtivat, että opinnäytetöiden ohjaajat osaavat osana ohjaustyötään arvioida ja kommentoida datanhallintasuunnitelmia.
  4. Tutkimusorganisaatiot tukevat tutkimuksen suunnittelua datanhallinnan osalta. Viimeistään vuonna 2022 tutkimusorganisaatiot tukevat tutkimuksen suunnittelua siten, että datanhallinnan ja sen tuen riittävään resursointiin ja kustannuksiin osataan varautua.
  5. Datanhallinnan koulutus opetussuunnitelmiin.. Korkeakoulut sisällyttävät datanhallinnan koulutuksen opetussuunnitelmiin perus- ja jatkokoulutuksessa opetussuunnitelmien päivittämisen yhteydessä.
  6. Seuranta hyvän datanhallintakäytännön varmistamiseksi. Viimeistään vuonna 2024 tutkimusorganisaatiot ovat kehittäneet seurannan hyvän ja vastuullisen datanhallintakäytännön varmistamiseksi.
  7. Säännöllisesti päivittyvä datapolitiikka. Viimeistään vuonna 2022 tutkimusorganisaatioilla on olemassa datapolitiikka, jota päivitetään säännöllisesti.

Tavoite 2: Toimintamallit oikeuksien ja lisenssien hallintaan

Viimeistään vuonna 2022 tutkimusorganisaatioissa on käytössä toimintamallit, joilla tutkimusdatan käyttöön liittyvät oikeudet, ehdot ja lisenssit voidaan sopia selkeästi kaikkien tutkimustyöhön osallistuvien kesken.

Tavoitteen vaatimat toimenpiteet:

  1. Suositukset juridisista kysymyksistä sopimuksiin.. Avoimen tieteen koordinaatio tuottaa vuoden 2021 aikana selvityksen avoimen tieteen juridisista kysymyksistä. Yhteistyössä suomalaisen tutkimusyhteisön kanssa luodaan suosituksia sopimusten sisällöiksi.
  2. Perusperiaatteet oikeuksien ja vastuiden sopimisesta. Vuonna 2021 tutkimusorganisaatioilla on perusperiaatteet tutkimusdatojen oikeuksien ja vastuiden sopimisesta. Erikoistapauksiin on tarjolla neuvontaa ja opastusta.
  3. Ohjeistus tutkimusdatan lisenssioinnista tai kaupallistamisesta. Vuonna 2021 tutkimusrahoittajat ja -organisaatiot ohjeistavat tutkijoita, että joko avattavat tutkimusdatat tulee lisensoida tarkoituksenmukaisella lisenssillä tai tutkimustuotosten yhteiskunnallinen vaikuttavuus tulee saavuttaa kaupallistamisella.
  4. Ohjeistus julkisin varoin tuotettujen aineistojen käytöstä. Vuonna 2021 tutkimusrahoittajat ja -organisaatiot ohjeistavat lisensoinnissa tutkijoita julkisin varoin tuotettujen tutkimusaineistojen uudelleenkäytöstä annetun lain vaatimusten mukaisesti.
  5. Opetusta ja/tai koulutusta ja neuvontaa oikeuksista ja lisensseistä. Tutkimusorganisaatioissa tarjotaan vuonna 2021 opetusta ja/tai koulutusta ja neuvontaa tutkimusdataan kohdistuvista oikeuksista ja avoimen tieteen lisensseistä.

Tavoite 3: Dokumentaatio tukee tutkimusdatan FAIRia

Viimeistään vuonna 2022 aloittavissa tutkimus- ja kehittämisprojekteissa tuotetut tutkimusdatat on dokumentoitu siten, että dokumentaatio tukee tutkimusdatan avaamista, jatkokäyttöä, löydettävyyttä, yhteentoimivuutta ja saatavuutta.

Tavoitteen vaatimat toimenpiteet:

  1. Tutkimusorganisaatiot tukevat tutkijaa metadatan tuottamisessa. Viimeistään vuonna 2022 tutkimusorganisaatiot tukevat tutkijaa metadatan tuottamisessa tukipalveluiden ja kannustimien avulla.
  2. Koulutusta ja tukea tutkimusdatan dokumentointiin. Viimeistään vuonna 2022 tutkimusorganisaatiot tarjoavat eri kohderyhmille suunnattua koulutusta ja tukea sekä työkaluja tutkimusdatan dokumentointiin huomioiden kohderyhmien osaamisen kehittämisen, eri tieteenalojen tarpeet ja tutkimuksen elinkaaren.
  3. Varautuminen aineistojen dokumentoinnin kustannuksiin. Vuonna 2021 tutkimusorganisaatiot tukevat tutkimuksen suunnittelua siten, että tutkimushankkeissa osataan varautua aineistojen dokumentoinnin kustannuksiin.
  4. Avoimen tieteen indikaattorien määrittely. Viimeistään vuonna 2022 avoimen tieteen ja tutkimuksen seurantaryhmä määrittelee avoimen tieteen indikaattorit.
  5. Tutkimusorganisaatiot hyödyntävät soveltuvia indikaattoreita. Viimeistään vuonna 2023 tutkimusorganisaatiot hyödyntävät soveltuvia indikaattoreita, joiden avulla ne seuraavat edistymistään hyvässä datanhallinnassa osana laatujärjestelmää.

Tavoite 4: Tallennus- tai säilytysratkaisu, infrastruktuuri ja palvelut

Viimeistään vuonna 2022 tutkimusdatalle on mahdollistettu hyvän datanhallinnan kannalta asianmukainen, tutkimusdatan elinkaaren huomioiva, tallennus- tai säilytysratkaisu, infrastruktuuri ja palvelut.

Tavoitteen vaatimat toimenpiteet:

  1. Palveluiden kartoitus osana kansallista arkkitehtuurityötä ja kehittämistoimenpiteiden käynnistäminen tutkimusorganisaatioissa. Vuonna 2021 suomalaiset tutkimusorganisaatiot kartoittavat olemassa olevat palvelut osana kansallista arkkitehtuurityötä. Organisaatiot käynnistävät omalta osaltaan tarvittavat kehittämistoimenpiteet sekä edistävät kansallisten ja kansainvälisten palvelujen hyödyntämistä.
  2. Ohjeistus ja tukipalvelut datanhallintaan. Viimeistään vuonna 2022 tutkimusorganisaatiot tuottavat ja tarjoavat yhteistyössä kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa tutkijoille ja tutkimusryhmille ohjeistuksen sekä riittävät tukipalvelut hyvän datanhallinnan periaatteiden mukaiseen tiedon tallennukseen ja julkaisemiseen.
  3. Voittoa tavoittelemattomat tutkimusdatan infrastruktuurit. Tutkimusyhteisössä huolehditaan, että keskeiset avoimen tutkimusdatan infrastruktuurit ovat voittoa tuottamattomia data-alaviite-10.

Tavoite 5: Toimintamalli asiantuntijuuden ja yhteistyön hyödyntämiseen

Viimeistään vuonna 2022 tutkimusorganisaatioissa on käytössä toimintamalli, jolla asiantuntijuutta ja moniammatillista yhteistyötä hyödynnetään koulutusten, osaamisen ja tarvittavien datanhallinnan palveluiden kehittämiseksi. Toimintamallia ei voida rajoittaa vain avattavaan tutkimusdataan, vaan hyvä datanhallinnan kokonaisuus edellyttää koko elinkaaren hallintaa lopputuloksesta riippumatta.

Tavoitteen vaatimat toimenpiteet:

  1. Osaamisen ja palveluiden kehittäminen kansallisesti ja kansainvälisesti. Tutkimusyhteisö kehittää osaamisen ja palveluiden rakenteita sekä sisältöjä kansallisessa ja kansainvälisessä yhteistyössä.
  2. Datanhallinnan koulutuksen tasapuolinen tarjonta tutkimusorganisaatioissa. Tutkimusorganisaatiot tarjoavat itsenäisesti tai yhteistyössä yhteisönsä tarpeita vastaavasti hyvän datanhallinnan koulutusta kaikkien uravaiheiden tutkijoille, opettajille, ohjaajille sekä tukihenkilöstölle vuonna 2021.
  3. Tarvittavien asiantuntijaroolien kuvaaminen. Viimeistään vuonna 2023 tutkimusorganisaatiot kansallisessa yhteistyössä kuvaavat, millaisia asiantuntijarooleja tarvitaan ja luovat näille mahdollisia urapolkuja.
  4. Asiantuntijakoulutuksen kehittäminen osana opetustarjontaa. Korkeakoulut kehittävät asiantuntijakoulutusta osana opiskelijoiden opetustarjontaa.
Structured data
Type DocumentType:Policy
Name (fi) Tutkimusdatan avoin saatavuus
Name (sv) Öppen tillgång till forskningsdata
Name (en) Open access to research data
Description (fi) Tämä kansallinen osalinjaus on suomalaisen tutkimusyhteisön [2] yhteinen suunnannäyttäjä tutkimusdatojen avoimen saatavuuden edistämiseksi. Osalinjaus ei koske muita tutkimusaineistoja eikä -menetelmiä, vaan linjausrakenteen mukaisesti niitä voidaan käsitellä omissa osalinjauksissaan.

Tutkimusdatan avoimen saatavuuden osalinjaus koskee ensisijaisesti tutkimusdataa, joka on tuotettu tai käytetty osana tutkimus- tai kehittämisprosessia 1.7.2021 tai sen jälkeen ja

  • jossa tutkija on suomalaisessa tutkimusorganisaatiossa työskentelevä tai siihen affilioitunut ja/tai suomalaisen tutkimusrahoittajan rahoituksella työskentelevä tutkija

tai

  • jossa tutkimus- tai kehittämisprojekti, jonka yhteydessä tutkimusdata kootaan tai käytetään, sijoittuu suomalaiseen tutkimusorganisaatioon ja/tai on suomalaisen tutkimusrahoittajan rahoittama.

Toimenpiteissä ei oteta kantaa siihen, miten organisaatiot ratkaisevat asiat, joten tutkimusorganisaatioille on jätetty tehtäväksi suunnitella kokonaisuus omista lähtökohdistaan käsin.

Description (sv) Denna nationella delpolicy är det finländska forskningssamfundets [3]gemensamma vägvisare för att främja öppen tillgång till forskningsdata. Delpolicyn gäller inte övriga forskningsmaterial eller -metoder, som i enlighet med policystrukturen kan behandlas i separata delpolicyer.

Delpolicyn för öppen tillgång till forskningsdata gäller i första hand forskningsdata som har producerats eller använts som en del av en forsknings- eller utvecklingsprocess från och med 1.7.2021, och

  • vars forskare arbetar i eller är affilierad vid en finländsk forskningsorganisation och/eller forskare som har finländsk forskningsfinansiering,

eller

  • där forsknings- eller utvecklingsprojekt i samband med vilket forskningsdata samlas in och används, hör till en finländsk forskningsorganisation och/eller har finländsk forskningsfinansiering.

Åtgärderna nedan tar inte ställning till organisationernas lösningar, så det är organisationernas uppgift att planera en helhet utgående från sina egna förutsättningar.

Description (en) This national policy component is the Finnish research community’s [4] shared guideline for the advancement of open access to research data. The policy component does not include research methods as these will, in accordance with the policy structure, be discussed in a separate

policy component. The policy component on open access to research data primarily concerns research data that has been produced or used as part of a research or development process as of 1 July 2021 and

  • where the researcher is working in or is affiliated with a Finnish research organisation and/or working with funding by a Finnish research funding organisation

or

  • where the research or development project involving the compilation or use of the research data takes place in a Finnish research organisation and/or is funded by a Finnish research funding organisation.
Field Domain:Data
Validity start 2020
Validity End 2025
Tags
Has part
Is part of Aineistot

Sections

Ordinal Name (fi) Name (sv) Name (en) Type
1 Datanhallintasuunnitelmat Datahanteringsplaner Data management plans Tavoite show / edit
2 Toimintamallit oikeuksien ja lisenssien hallintaan Verksamhetsmodeller för rättigheter, villkor och licenser Operating models for all rights, terms and licenses Tavoite show / edit
3 Dokumentaatio tukee tutkimusdatan FAIRia Dokumentetion stöder FAIR forskningsdata Documentation supports FAIR research data Tavoite show / edit
4 Tallennus- tai säilytysratkaisu, infrastruktuuri ja palvelut Lösningar för lagring och långtidsbevarande, infrastruktur samt tjänster Storage solution, infrastructure, and services Tavoite show / edit
5 Toimintamalli asiantuntijuuden ja yhteistyön hyödyntämiseen Verksamhetsmodell för utnyttjande av expertis och mångprofessionellt samarbete Operating model to utilise expertise and multi-professional cooperation Tavoite show / edit


  1. Tutkimusyhteisön määritelmässä noudatetaan org/10.23847/isbn.9789525995237 Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistuksen 2020–2025 (2020, 5) määritelmää.
  2. Tutkimusyhteisön määritelmässä noudatetaan Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistuksen 2020–2025 (2020, 5) määritelmää. https://doi. org/10.23847/isbn.9789525995237
  3. Forskningssamfundet definieras enligt Deklarationen för öppen vetenskap och forskning 2020–2025 (2020, 5). https://doi.org/10.23847/ isbn.9789525995237.
  4. Forskningssamfundet definieras enligt Deklarationen för öppen vetenskap och forskning 2020–2025 (2020, 5). https://doi.org/10.23847/ isbn.9789525995237.

Sivustoa ylläpitää Avoimen tieteen ja tutkimuksen (AVOTT) kansallisen koordinaation sihteeristö, joka toimii Tieteellisten seurain valtuuskunnassa (TSV) Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) rahoituksella. Avoimen tieteen ja tutkimuksen koordinaatio edistää avoimen tieteen ja tutkimuksen toteutumista sekä keskustelua sen mahdollisuuksista, haasteista sekä niiden ratkaisuista Suomessa.

Webbplatsen upprätthålls av Sekretariatet för den nationella samordningen av öppen vetenskap och forskning. Sekretariatet verkar vid Vetenskapliga samfundens delegation med finansiering från undervisnings- och kulturministeriet. Samordningen främjar öppen vetenskap och forskning samt diskussion kring dess möjligheter, utmaningar och lösningar i Finland.

This website is maintained by the Secretariat of the National Coordination for Open Science and Research in Finland (AVOTT), which operates in the Federation of Finnish Learned Societies (TSV) with funding from the Ministry of Education and Culture (OKM). The Open Science and Research Coordination promotes open science and research, as well as discussion on its opportunities, challenges and their solutions in Finland.